Annons

”Osby passar mig bra”

Osby • Publicerad 25 maj 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Däremot är Gunnar Elvingsson väl bekant med ekonomi. Han har en lång karriär bakom sig sedan han lämnade utbildningen till förvaltningsekonom i Lund. Han har jobbat i Bromölla, Hässleholm och Östra Göinge och de tio senaste åren som redovisningschef i Kristianstad kommun.

Hela tiden har han och hans fru bott i Kristianstad och där bor de fortfarande.

Annons

– Jag är nog en kommunmänniska, säger Gunnar, en skånenordostekonom.

Sedan den 2 maj är han anställd av Osby kommun som ekonomichef.

Varför sökte du det jobbet?

– Efter tio år som redovisningschef var jag intresserad av att ha ett ekonomiskt helhetsansvar i en kommun. Osby passar mig bra, orten är lagom stor liksom den kommunala organisationen. Och så tycker jag det är bra att förnya sig.

Vi sitter och pratar på flera ställen i det nya, luftiga kommunhuset.

– Jag känner mig välkommen, säger han. Här finns en god och vänlig ton både inom förvaltningen och mellan förvaltning och politiker. Det är en god grund för att göra ett bra arbete.

Han ser fram emot arbetsuppgifterna och tycker det är bra att alla ekonomer sitter samlade.

– Det gör att man kan dela erfarenheter och att alla ekonomer jobbar på samma sätt.

– Och så är det trevligt att flytta in i nya, fräscha lokaler.

Det sägs om Gunnar Elvingsson att han är noggrann, strukturerad och gillar rutiner.

Annons

– Det låter kanske lite fyrkantigt, men man kan ju ta en del med lite humor.

Osby kommun har 1038 årsarbetare och en budget på en miljard kronor. Det är en stor ekonomisk organisation för runt 15 000 invånare.

Vad har du för mål med ditt nya jobb?

– För det första vill jag medverka till en ekonomisk funktion till gagn för hela kommunen, blir svaret.

– För det andra vill jag kunna prestera ett bra, professionellt beslutsunderlag till förtroendevalda.

– För det tredje vill jag ha en framförhållning i den ekonomiska planeringen och jobba med budgetprocessen.

Han säger att det är en bra princip att ta budgeten i juni månad, för då har man tid att anpassa budgeten till det nya året. Men i år blir det lite speciellt eftersom det är valår och då kommer budgeten inte kunna tas förrän efter valet.

Jag bommar dialekten på några mil när jag gissar att Gunnar Elvingsson kommer från Kalmar. Rätt svar är Emmaboda. Dialekten sitter som den ska och har inte förändrats genom åren. Med Emmaboda har han fortfarande regelbunden kontakt. Där bor hans mamma kvar på skogsgården där han vuxit upp. Nu har han tagit över gården och det händer att han röjer i skogen och sätter granplantor i de djupa smålandsskogarna.

Annars går mycket tid på fritiden åt till att löpa och cykla. Han har sprungit ett maraton men fick stryk av loppets äldsta dam, så han insåg att maraton kanske inte är hans grej. Men Göteborgsvarv och Lidingölopp har det blivit, och han har cyklat Vättern runt en gång.

En liten vovve, en Coton de Tuléar, fyller tomrummet efter de två utflugna barnen i villan i Kristianstad. Romaner är också en viktig del i hans liv, han läser mycket och har precis avslutat en bok av Elena Ferrante. Han har en bok kvar i hennes serie. Ljudböcker blir det också under tiden han pendlar mellan Osby och Kristianstad.

Annons

Har du något annat du brinner för?

– Jag är allergisk mot uttrycket att brinna för, svarar han, det är ett modeord och det kan gå så illa att man brinner upp eller blir utbränd. Så nej, jag brinner inte för någonting. Men jag har många starka intressen.

Osby kommun ska, som Norra Skåne berättat om, spara 20 miljoner kronor. Hur ser du på det?

– Jag ser allvarligt på kommunens underskott, en kommun måste ha en ekonomi i balans. Men det finns kommuner som har en tuff ekonomisk situation, säger Gunnar Elvingsson.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har släppt den ekonomiska rapporten för 2017 och det blev ett jättebra år för alla kommuner samlat.

– Men nu går vi in i en sämre period, säger Gunnar Elvingsson, behovet av skola, barnomsorg och äldreomsorg ökar samtidigt som skatteintäkterna inte ökar i samma takt.

Han redogör för att besparingsarbetet pågår, att vissa besparingsförslag behandlades av kommunstyrelsen den 2 maj och att ärendet också kommer upp i nästa vecka, när kommunstyrelsen sammanträder den 30 maj.

– Osby har haft ett överskott de senaste åren men nu blir det en utmaning att se över verksamheten och hitta den balans som lagen kräver.

Hur lång tid kan det ta?

– Till hösten kommer vi bättre se hur utsikterna ser ut.

Annons

Han säger att kommunen generellt är inne i en investeringsboom.

– Det gäller nybyggnation av förskolor och skolor.

2017 behövde inte Osby kommun inte ta några nya lån. Låneskulden per invånare i Osby kommun har ökat från 26 000 per invånare 2013 till 31 000 per invånare 2017.

– Jag ser inget alarmerande i det, säger Gunnar Elvingsson, den summan ligger än så länge ungefär i linje med riksgenomsnittet.

bild 1/2
Gunnar Elvingsson, ekonomichef Osby kommun sedan den 2 maj 2018.
Gunnar Elvingsson, ekonomichef Osby kommun sedan den 2 maj 2018.
Gunnar Elvingsson, ekonomichef Osby kommun sedan den 2 maj 2018.
Gunnar Elvingsson, ekonomichef Osby kommun sedan den 2 maj 2018.
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons