Annons

Kantorn kandidat till årets sommarplåga

Kultur och Nöje Nu ger sig Kantorn in i kampen om titeln årets sommarplåga. Singeldebuten Trevligt, som Sara Varga varit med och skrivit, släpps den 1 juni, komplett med musikvideo och tillhörande dans.
Publicerad 31 maj 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Med sin speciella sångstil, det yviga håret och polisongerna har Kantorn, Fredrik Lexfors karaktär, fått många fans. Särskilt populär tycks han vara bland barn och hårdrockare. Foto: Lisa Lexfors
Med sin speciella sångstil, det yviga håret och polisongerna har Kantorn, Fredrik Lexfors karaktär, fått många fans. Särskilt populär tycks han vara bland barn och hårdrockare. Foto: Lisa Lexfors

Som den osannolika karaktären Kantorn fick Fredrik Lexfors, musikalartisten från Vinslöv, sitt stora genomslag med en fjärdeplats i förra årets Talang. Sedan dess har Kantorn dykt upp i många olika sammanhang, som Allsång på Skansen, spelningar runt om i Sverige och han har även spelat in en musikvideo i Los Angeles.

Singeln Trevligt, titeln anspelar förstås på Kantorns favorituttryck, är dock den första låten han släpper. Och med den vänder han sig främst till den nya publik han fick efter Talang – barnen.

Annons

– Vi har också gjort en dans till, så att alla kan vara med, säger Fredrik Lexfors.

Musiken till låten är skriven av Sara Varga, som bland annat medverkat i Melodifestivalen två gånger, och Lars Hägglund, som även skrivit åt Charlotte Perrelli. Texten har Fredrik Lexfors och hans fru, komikern Lisa Lexfors, skrivit och de har även koreograferat dansen som hör till.

– Lars Hägglund och jag gick på musikalutbildning i Göteborg samtidigt för 20 år sedan och han älskar Kantorn. När vi träffades på en fest i somras tyckte han att vi skulle skriva en macarenainspirerad Kantorn-låt till Melodifestivalen. Den kom inte med, men vi kände att vi var nära och tyckte mycket om låten, berättar Fredrik Lexfors.

I morgon släpps Trevligt på iTunes, Spotify och andra digitala plattformar och då presenteras också musikvideon som hör till.

Utöver låtskrivarkvartetten medverkar ett stort antal barn och Kantorn-fans som Shirley Clamp och Tobbe ”Trollkarl” Blom.

– Jag har smygvisat den där hemma och hela familjen sjunger, dansar och hoppar redan till Trevligt, säger Tobbe Blom i ett pressmeddelande.

Singeln Trevligt är bara starten på vad Fredrik Lexfors hoppas blir en lång rad låtar med Kantorn. Och nästa samarbete är redan igång.

– En av killarna i det danska hårdrockbandet Pretty Maids tog kontakt med mig, han är ett stort Kantorn-fan, och för ett par veckor sedan träffades vi. Efter bara ett par timmars arbete hade vi en hårdrockslåt till Kantorn. Det var ju hårdrockare jag egentligen ville bli, så att få sjunga in den var helt fantastiskt. Även om det var med Kantorns röst, säger Fredrik Lexfors.

För honom är låtskrivande en ny erfarenhet, men han har fått blodad tand.

– Jag är supersugen på att skriva mer musik till Kantorn, säger Fredrik Lexfors.

Annons

Tillsammans med Lisa Lexfors håller han också på att utveckla fler sammanhang för Kantorn.

– Vi har suttit och skrivit på en liten Mr Bean-inspirerad humorserie om Kantorn som vi har pitchat för ett produktionsbolag. Det är ju drömmen om det skulle bli något, tycker både Lisa och jag. Då får vi både skriva, spela in, jobba med Kantorn och få betalt.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons