Annons

Skansenhemmet får kritik – ett år senare

VITTSJÖ Ett helt år efter att Inspektionen för vård och omsorg varit på plats kommer beslutet: signeringslistor sköts dåligt och de boendes journaler lever i vissa fall inte upp till lagkraven.
Hässleholm • Publicerad 4 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det är sådant som vi jobbar kontinuerligt med att förbättra och även diskuerar på möten och träffar, säger Skansenhemmets nuvarande enhetschef Susanne Mårtensson.

Sedan tillsynen gjordes har både den dåvarande chefen och sjuksköterskan hunnit sluta.

Annons

Susanne Mårtensson, som tillträdde i augusti, säger sig ha fått signaler från Ivo om att de har för mycket att göra och att beslutet därför dragit ut på tiden. Hon konstaterar dock att boendet redan vid besöket för ett år sedan fick en viss indikation på vilka områden som borde förbättras och därför kunde börja jobba med dessa.

Äldreboendet har haft återkommande avvikelser som rör fall (71 stycken) och läkemedel (28) under den granskade perioden januari 2016-april 2017. Samtliga utredningar har en otillräcklig orsaksanalys och de flesta saknar uppgifter om vad man gör för att minska risken för att det ska hända igen.

– Ibland är ju våra gamla yra och glömmer bort sina rollatorer, säger Susanne Mårtensson.

Enligt omsorgspersonalen själv slarvas det med läkemedlen i personalgruppen och både enhetschefen och sjuksköterskan anser att en mer noggrann analys måste ske efter varje tillfälle då ett misstag begåtts, till exempel efter att personalen glömt ge en boende vederbörandes läkemedelsdos.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan anser också att ännu fler faktiska händelser borde ha rapporterats.

Likaså behöver bättre analyser och uppföljningar av lex Sarah-anmälningar göras.

– Vad som föregått slarvet med läkemedel kan jag inte svara på, men när jag nu dagligen tittar efter så är det inte lika mycket avvikelser längre, säger enhetschefen Susanne Mårtensson.

De boendes patientjournaler dokumenteras bristfälligt, enligt Ivo, och uppfyller inte lagens krav på patientens önskemål om vård och behandling, kontaktuppgifter och samtycke.

Signeringslistorna sköts inte – samtidigt skrivs inga avvikelserapporter för de insatser som enligt dokumenten inte har utförts.

Vårdplaner utgår inte från patienternas behov.

Annons

I listor för mat och dryck saknas uppgifter om hur mycket den boende totalt ätit och druckit under ett dygn.

Ivo riktar ingen formell kritik men förutsätter att omsorgsförvaltningen vidtar åtgärder.

– Nu jobbar vi långsiktigt och för kontinuitet, som är jätteviktigt för de boende. Vi har ett gott samarbete med vårdcentralen och vår nya sjuksköterska har gått igenom de boende med läkaren, plockat bort mediciner och sett över ordinationerna, säger Susanne Mårtensson.

Tidningen har förgäves sökt Ivos enhetschef Lars Rahm för en kommentar till de långa handläggningstiderna.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons