Annons

Här firas nationaldagen

Hässleholm • Publicerad 5 juni 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
En och annan svensk flagga lär synas under nationaldagsfirandet runt om i landet. Foto: TT
En och annan svensk flagga lär synas under nationaldagsfirandet runt om i landet. Foto: TT

I Hässleholm startar firandet klockan 15.00 på Stortorget där Stadsmusikkåren spelar några låtar innan de marscherar vidare mot Hembygdsparken. I parken kommer det bland annat att finnas hoppborgar och fiskedamm för de yngre. För de äldre kommer Markan finnas på plats i ett tält där man kan spela trädgårdsspel .

Osby bjuder in till firande klockan 16.00 i Centralparken där kommunen står som arrangör.

Annons

I Östra Göinge står Lions Club som arrangörer av nationaldagsfirandet som startar  klockan 16.15 på nationaldagen. Först blir det en kortare konsert Hemvärnets Musikkår framför Lindgården för att senare marschera vidare mot Brobys hembygdspark. Där ska flaggan resas och Per Erlandsson kommer att hålla ett högtidstal. Jarl Sjunnesson kommer att bjuda på sång och musik. Utdelning av Lions Ungdomsstipendium och Pantamera stipendier är också utlovat. Mellan programpunkterna kommer Musikkåren att fortsätta spela.

Kristianstad firar nationaldagen i Tivoliparken efter marsch från Stora torget. Marschen leds av Kristianstads Stadsmusikkår och går av stapeln klockan 13.15. Senare vid Tivoliscenen i Tivoliparken kommer Kultur- och fritidsnämndens ordförande Jonas Fasth hälsar publik och deltagare välkomna. Flaggan hissas av Insatskompaniet ur Norra Skånska Bataljonen.

Tyringe Byalag arrangerar nationaldagsfirandet i Tyringe med start på torget kl. 10.45. Sedan marscherar man vidare till Åparken. Väl där är det sedvanligt firande med bland annat tal av Christer Glader där scouterna bjuder på kaffe och det kommer att finnas aktiviteter för barn med bland annat hoppborgar.

Vinslövs nationaldagsfirande startar klockan 13.00 där Hemvärnets Musikkår Kristianstad spelar på torget kl. 13.20. Senare väntas en avmarsch till Västergårda kl. 13.30 där flaggan hissas av Vinslövs scoutkår som följs av tal med bland annat av Gabrielle Barnekow Klint.  Körsång av Vinslövs kyrkokör under ledning av Lars Hedström och Lions Club delar ut ledarstipendium.

I Sösdala är det samling på torget med fanor för avmarsch klockan 12.45 till Vannaröds Slottspark. Något som leds av Hässleholms Stadsmusikkår. Följt av Ingrid Wernerssons nationaltal och kaffeservering.

Bjärnum bjuder in till firande på Bjärnums Museum klockan 14.00. Där det blir tal av Robin Gustavsson och musikunderhållning av Röke Blås och Bjärnums Manskör. Kaffeservering kommer finnas på plats där endast kontantbetalning kommer att godkännas.

I Perstorp hålls nationaldagsfriandet enligt tradition på Hembygdsgården klockan 15.00. Med högstidstal och ett antal prisutdelning och musik av Håkan Hultberg och Klippans musikkår. Perstorps hembygdsförening serverar kaffe.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons