Annons

Fortsatt förbud att elda

OSBY/ÖSTRA GÖINGE Det råder fortsatt eldningsförbud trots det regn som fallit, uppger räddningstjänsten.
Osby • Publicerad 13 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det råder fortsatt eldningsförbud trots det regn som fallit, uppger räddningstjänsten. Det råder även fortsatt bevattningsförbud, säger Per Fremark, SBVT.

Räddningstjänsten i Osby säger att visst har vi haft nytta av nederbörden och regnet har hjälpt till. Men de har kollat prognoserna och ingen förändring görs vad gäller eldningsförbudet. Det gäller fortfarande.

Annons

Räddningstjänsten uppger att risken för skogsbränder kommer öga igen de närmaste dagarna. Så även om det kommit regn, skyfall på sina håll, så tas inget beslut om att häva eldningsförbudet i och med att det varit extremt torrt under så lång tid.

Samma sak gäller för bevattningsförbudet.

– Fortsatt bevattningsförbud gäller tills vidare, säger Per Fremark, SBVT, Skåne Blekinges vattentjänst AB. De här regnen påverkar över huvud taget ingenting.

Han hänvisar till SBVT:s hemsida för att få exakt reda på vad man får använda vatten till och vad som än så länge det råder förbud att utföra exempelvis hustvätt och högtryckstvätt.

Max Sjöklint, som är säkerhets- och beredskapssamordnare i Osby och Östra Göinge, säger att vad det gäller torkan så finns färdiga handlingsplaner för hur en krissituation ska hanteras. Men än så länge råder ingen akut situation.

– Jag tittar över aktuella telefonnummer och i övrigt har jag önskemål om sparsamhet vad gäller vattenkonsumtion, säger Max Sjöklint.

Torkan slår hårt mot djurägare som kan få både ont om foder och vatten till sina djur och om det uppstår akuta situationer inom djurhållningen är det räddningstjänsten som rycker ut.

Den långa, intensiva värmeperioden bränner vallen efter första skörden och många djurägare tvingas börja utfodra djuren med årets första vallskörd.

Jämförelser görs med 1992 då regnet uteblev i nästan två månader under maj och juni. Just nu räknas det på hur mycket sämre spannmålsskörden blir. Många bönder är oroliga för sin ekonomi och stressnivån är hög. Både LRF Skåne och deras instiftade tjänst bondekompis får flera samtal. En bondekompis är en medmänniska med god kännedom om villkoren för lantbrukarna och för landsbygden dit man kan ringa när man känner sig missmodig.

Susanne Gäre

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons