Annons

Låt inte hämnd av­göra straffets längd

Opinion Hämnd­be­gär och hat mot brotts­lingar är lätt att för­stå. Just där­för ska brotts­of­frens käns­lor inte på­verka straffutdömandet.
Opinion • Publicerad 13 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Hårdare straff är nu­me­ra bud­skapet från näs­tan alla po­li­ti­ker. I vissa fall är det mo­ti­verat. När straffet för grovt va­pen­brott höjdes kun­de den som greps med en pis­tol i fic­kan häktas och där­med för­hindras från att fort­sätta gå om­kring och hota folk.

Ge­ne­rellt finns det dock in­get sam­band mel­lan läng­re straff och mind­re brotts­lig­het. Tvärt­om har länder med döds­straff snarare högre brotts­lig­het. I USA där vissa del­stater kan döma mör­da­re till döden är mord­fre­kvensen myc­ket högre än i Europa där in­get land har kvar döds­straffet.

Annons

Med hårdare straff följer ock­så kost­nader. Det måste byggas fler fäng­el­ser som se­dan ska drivas till höga kost­nader. Även om det fö­re­kommit att celler på fäng­el­serna stått tomma de senaste åren på grund av en minskande brotts­fre­kvens och säm­re ef­fek­ti­vi­tet hos po­lisen och öv­riga rätts­vä­sen­det, har nu nya fäng­el­ser börjat pla­neras som följd av både att skärpta straff döms ut av dom­stolarna och att straff­satserna höjts och fö­re­slås höjas.

Inte bara hårdare straff­satser fö­re­slås i de­batten. Den ton­gi­van­de le­dar­skri­benten Ivar Arpi skrev i Svenska Dagbladet (ob M) i lör­dags en le­da­re där han krävde att brotts­of­fren skulle få in­fly­tan­de över straffen. Men det skulle vara som att ­in­föra blods­hämnd, som knappast til­lämpats i Sverige ens un­der det för­ra se­klet, än mind­re de senaste de­cen­ni­erna.

He­ders­kul­turer som lever kvar i andra länder, och i vissa fall tagits med till Sverige, för­döms kraft­fullt och hög­ljutt, ofta även av Ivar Arpi. Pri­vat rätts­skip­ning hör inte till ett mo­dernt rätts­sam­häl­le.

Hämnd­be­gär och hat mot brotts­lingar är lätt att för­stå. Just där­för ska brotts­of­frens käns­lor inte på­verka straffutdömandet. Brotts­of­frens be­rät­tel­se ska höras i dom­stolarna och kun­na vägas in av do­ma­re och nämn­de­män. Men när domen ska falla och straffet ut­dömas måste dom­stolarna själv­stän­digt ut­döma straffen.

Bara så kan rätts­sä­ker­heten ga­ran­teras för alla all­tid.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons