Annons

Stoppa EU:s in­ter­net­fil­ter

Krönika Ipredlagen borde om­ar­betas, men fram­för­allt bör EU-par­la­mentet stoppa för­sla­get att in­föra krav på in­ter­net­fil­ter.
Opinion • Publicerad 15 juni 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

EU håller, lik­som Sve­ri­ges riks­dag ti­digare, på att ge fri­brev till den glo­bala film­in­du­strin att värna sina pri­vi­le­gi­er med lagens hjälp.

EU-kom­mis­sionen vill tvinga alla in­ter­net­sajter att in­stal­lera ett fil­ter som stoppar allt upp­hovs­rätts­skyd­dat ma­te­ri­al, om det inte är be­talt. Mi­nis­ter­rådet tycker inte att var­je med­bor­ga­re med en blogg el­ler Fb-kon­to ska om­fattas och be­gränsar för­sla­get till de större sajterna. Nu ska EU-par­la­mentet be­handla frå­gan. Jour­na­listen Ema­nu­el Karl­sten upp­märk­sammade frå­gan här­om­da­gen i en krö­ni­ka i Gö­te­borgs-Posten men an­nars har ären­det inte upp­märk­sammat po­li­tiskt i Sverige.

Annons

Ett så­dant fil­ter har You­tu­be på eget ini­tia­tiv in­stal­lerat för sin verk­sam­het, för att und­vika ska­de­stånds­krav från upp­hovs­rätts­in­ne­ha­va­re. Men att tvinga alla att in­föra en spärr för allt ma­te­ri­al som kan ha upp­hovs­rätts­skydd, in­ne­bär att även lag­lig pub­li­cer­ing kommer att stoppas, efter­som fil­tren inte kan av­göra det på ett sä­kert sätt.

Dess­utom kan det­ta krav öppna för fler liknande krav på fil­ter mot andra fö­re­te­el­ser som nå­gon plöts­ligt vill mot­verka, som ter­ror­ism (då hade so­li­da­ri­tets­ak­ti­oner mot apart­heid i Syd­af­ri­ka stoppats efter­som USA klassade ANC som en ter­ro­rist­or­ga­ni­sa­tion) el­ler fa­mil­je­pla­ner­ing (som Trump nu för­bjudit alla bi­stånds­mot­ta­ga­re att ägna sig åt).

Men EU:s fil­ter­planer stämmer väl med de stora film­bo­lagens ak­tioner för att styra vem som får titta på vad. Den svenska Ipredlagen, som in­fördes 2009 och ock­så ba­seras på ett EU-di­rek­tiv, ger upp­hovs­rätts­in­ne­ha­va­re större möj­lig­heter än på nå­got an­nat rätts­ligt om­rå­de att skaffa sig in­for­ma­ti­on om en­skilda per­soners nät­ak­ti­vi­teter och rätt till stora ska­de­stånd.

När lagen in­fördes lovade då­va­ran­de stats­mi­nis­ter Fred­rik Reinfeldt (M) att syf­tet inte var att ”jaga en hel ung­doms­ge­ne­ra­tion”. Men följden av Ipredlagen, som Reinfeldt lade fram, har blivit just det.

Det senaste året har en ad­vo­kat­by­rå (Njord Law Firm, ba­serad i Danmark) skickat ut krav­brev till tio­tu­sen­tals ung­domar och andra med­bor­ga­re på upp­drag av in­ter­na­tio­nella film­bo­lag. Kraven har handlat om någ­ra tu­sen kro­nor med hän­vis­ning till att mot­ta­ga­ren ägnat sig åt il­le­gal fil­del­ning.

Krav­breven har ingen grund och mot­ta­ga­rna kan lugnt strunta i dem. Men många blir rädda av hoten om kro­no­fog­den och att bli dragen in­för dom­stol. Ingen av dem som fått det­ta krav­brev, som av ju­rister liknats vid ut­press­nings­brev, har dock dragits till dom­stol. Syf­tet är, för­ut­om att få in pengar från anings­lösa per­soner, att skrämma ung­domar från att fildela.

Ipredlagen har inte fått nå­gon större ef­fekt på fil­del­ningen. Där­emot in­ne­bar nya tjänster som Spo­ti­fy, som skiv­bo­lagen länge vägrade att in­tres­sera sig för, att fil­del­ningen av mu­sik i stort sett upp­hört. Det var den di­gi­tala möj­lig­heten att ta del av mu­sik som var in­tres­sant för kon­su­menterna, inte att det ska vara gra­tis.

Där­för är EU:s till­mö­tes­gå­en­de av film­bo­lagens krav riktade mot en­skilda män­ni­skor inte bara rätts­o­sä­kert och över­dri­vet. Det är ock­så tek­nik­fi­ent­ligt.

Ipredlagen borde om­ar­betas, men fram­för­allt bör EU-par­la­mentet stoppa för­sla­get att in­föra krav på in­ter­net­fil­ter.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons