Annons

Fridolin ger inte upp

Ledare Gustav Fridolin fortsätter kämpa för att Miljöpartiet ska få vara kvar i riksdagen. Kan betoningen av miljöpolitiken bli räddningen?
Opinion • Publicerad 16 juni 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Gustav Fridolin talade i Vittsjö i lördags.     Foto: Yngve Sunesson
Gustav Fridolin talade i Vittsjö i lördags. Foto: Yngve Sunesson

Jag fort­sätter kämpa för mina idéer även om det blåser mot­vind. Det lovade språk­röret Gustav Fridolin när han talade i hem­byn Vitt­sjö på lör­dagen. Det var enda an­ty­dan om det dystra opi­ni­ons­lä­get för Mil­jö­par­ti­et, som ris­kerar att ramla ur riks­dagen i höst.

Att det är mil­jö­frå­gorna som ska rädda Mil­jö­par­ti­et fram­gick av talet. Han in­ledde med att tala om kli­mat­hotet, kopplat till tor­kan och skogs­bränderna i som­marens Sverige. Det är lätt att säga att man värnar mil­jön, men i prak­tiken finns det bara ett mil­jö­par­ti, hävdade han.

Annons

Den som följt po­li­ti­ken läng­re än Fridolin varit ak­tiv håller inte med. Många av de goda för­slag som Fridolin be­römde sig och rege­ringen för att ha kommit med, som straff­skatt på särskilt mil­jö­ovän­liga bilar, var ju på gång re­dan in­nan den här rege­ringen lade fram de kon­kreta för­sla­gen. Att Sverige rankas som det bästa landet i världen för kli­matet är inte hel­ler nå­got nytt. Så var det även när Lena Ek (C) var mil­jö­mi­nis­ter.

Det senaste ut­spelet om att för­bjuda ”onö­diga” plast­pro­dukter är ock­så väl­kom­met men inte unikt för MP. Ett EU-di­rek­tiv på om­rå­det är på gång.

Att Sverige ska äta svenskt kött i ökad om­fatt­ning är en ny in­rikt­ning för MP, som ti­digare en­bart har pratat om eko­kött, även om det flugits från andra si­dan jord­en. Den in­sikten är väl­kom­men, men skatt på im­por­terat ”ful­kött” lär bli svårt att få EU:s till­stånd att in­föra. Där­emot har EU ny­li­gen kommit fram till att sätta hårda gränser för an­ti­bio­ti­ka­an­vänd­ningen i djur­håll­ningen, näs­tan i nivå med Sve­ri­ges re­gler, till stor del tack vare EU-par­la­men­ta­ri­kern Fred­rik Federleys (C) ar­be­te.

Det är bra att Gustav Fridolin och Mil­jö­par­ti­et driver på om kli­mat­po­li­tiken, även om mot­ståndet knappast läng­re finns i Sverige. Men om det räcker för att rädda kvar Fridolin och Mil­jö­par­ti­et i riks­dagen är osä­kert. Det gör kan­ske in­get hel­ler, för MP är inte det enda mil­jö­par­ti­et i Sverige.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons