Annons

I höst förvandlas han till en panter

Personligt I höst kliver Eric Rusch upp på scenen som pantern Bagheera.
Personligt • Publicerad 16 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag har hållit på med teater sedan jag var väldigt liten och det var min stora dröm att bli skådespelare men mina föräldrar trodde inte jag skulle kunna klara mig att jobba med det så de avrådde mig. Till slut trodde jag det stämde, säger Eric.

Han valde då att plugga media och jobbade ett tag som journalist, men längtan över att uttrycka sig på en scen blev allt starkare.

Annons

Han är i grunden utbildad till teaterpedagog och har varit verksam som skådespelare sedan 2003.

Barnteater har Eric Rusch spelat vid flertalet tillfällen. Däribland har han under elva år arbetat som skådespelare på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby samt varit med och utvecklat Skistars kulturutbud i Sälenfjällen.

Senast har han varit regiassistent på Göteborgsoperan.

Nu fanns ett sug att själv stå på scen.

– Jag ville satsa mer på mitt eget skådespeleri, säger han och då valde Eric att gå på audition.

Så efter flertalet uppsättningar, både på teaterscenen, filmduken och i musikaler väntar i höst nästa äventyr då han intar rollen – som Bagheera i musikalen Djungelboken.

– Det är väldigt roligt och spännande. Och jag har aldrig spelat ett djur tidigare så det ska bli roligt, berättar han.

– Eftersom jag är van vid att regissera ska det bli riktigt skönt och roligt att göra det man blir tillsagd av regissören att göra, säger Eric och skrattar.

I ensemblen återfinns en hel del kända namn inom film och musikalbranschen, däribland Tilde Fröling, Gunilla Backman och Jakob Stadell.

Bakom musikalen ligger ett nyskrivet material av både musik och manus, med en ack så stor igenkänningsfaktor, även om Bagheera inte är den traditionella pantern man är van vid.

Annons

– Den här rollen kommer bli fysiskt krävande. För att kunna gestalta en karaktär som Bagheera kräver sitt kroppsspråk, säger Eric och fortsätter:

– Den här Bagheeran är inte den folk är vana vid att se. Han kommer vara rätt ängslig och nervös. En hypokondriker som oroar sig för allt möjligt, en riktig antihjälte. Djungeln verkar inte vara en bra plats för hans del, säger han med glimten i ögat.

– Men det kommer bli en hel del fart, fläkt och humor kan jag lova, säger Eric vidare.

Musikalen Djungelboken kommer att ha premiär på Stockholm Waterfront till hösten för att till våren därpå åka ut på Sverigeturné. Den 27 januari besöker man Halmstad arena.

bild 1/3
Under våren har Eric Rusch  spelat med i teatermusikalen  Babblarna. Här syns han tillsammans med Emma Rickfjord som Klonk samt babblarna Diddi och Dadda från barnföreställningen i Karlskrona. Foto: Björn Lindberg/Paraply Produktion
Skådespelaren Eric Rusch, 48, kommer som Bagheera vara med i musikalen Djungelboken. Arkivbild
Övriga roller i musikalen Djungelboken innehas av Jakob Stadell, Gunilla Backman, Leopoldo Méndez, Bill Sundberg, Tilde Fröling och Nils Axelsson. Foto: Linus Hallsenius/Pressbild
Under våren har Eric Rusch  spelat med i teatermusikalen  Babblarna. Här syns han tillsammans med Emma Rickfjord som Klonk samt babblarna Diddi och Dadda från barnföreställningen i Karlskrona. Foto: Björn Lindberg/Paraply Produktion
Skådespelaren Eric Rusch, 48, kommer som Bagheera vara med i musikalen Djungelboken. Arkivbild
Fakta:

Profilen

Namn: Eric Rusch

Ålder: 48 år.

Familj: Gift.

Bor: I Stockholm. Uppvuxen i Laholm.

Gör: Skådespelare och regissör.

Intressen: Musik och tittar på film.

Drömroll: Har ingen numera men tidigare var det konferenciern i Cabaret, men den rollen är jag nog för gammal till.

Aktuell: Kommer spela rollen som Bagheera i musikalen Djungelboken till hösten och våren 2019.

Musikalen Djungelboken

Manus och regi: Robert Dröse.

I rollerna: Tilde Fröling, Leopoldo Méndez, Gunilla Backman, Jakob Stadell, Bill Sundberg, Eric Rusch, Nils Axelsson och en stor ensemble.

Premiären spelas den 11 november på Stockholm Waterfront följt av en Sverigeturné på 17 platser under våren 2019.

Oskar Svensson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons