Annons

Valet av tal­man bör av­po­li­ti­seras

Opinion Ru­ins för­slag är en upp­gö­rel­se om att tal­mans­posten ska växla mel­lan de båda eta­ble­rade blocken.
Opinion • Publicerad 16 juni 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Dis­kus­sionen om tänk­bara och otänk­bara re­ger­ingar ef­ter valet är liv­lig. Men det första be­slut den ny­valda riks­dagen ska fatta är att välja tal­man. Det är ett vik­tigt val, efter­som tal­mannen se­dan håller i pro­cessen för att utse stats­mi­nis­ter.

Tra­di­tio­nellt har Socialdemokraterna all­tid hävdat att det största par­tiet ska få tal­mans­posten. Men S kan­ske inte blir störst i höstens val.

Annons

Allians­par­tierna har å andra si­dan hävdat att det största blocket ska få tal­mans­posten. Med ma­jo­ri­tet har det gått att driva ige­nom det. I en riks­dag med tre block och ingen klar ma­jo­ri­tet blir det mer osä­kert.

I går skrev stats­ve­tar­pro­fes­sorn Olof Ruin en de­batt­ar­ti­kel där han kri­ti­serade po­li­ti­se­ringen av tal­mans­valet. Att tal­mannen står över par­tierna är särskilt vik­tigt när vem som kan bilda rege­ring är osä­kert.

Det ligger myc­ket i hans syn­punkter. För att över hu­vud taget kun­na bilda rege­ring ef­ter valet krävs san­no­likt mind­re kon­fron­ta­tion och mer vid­synt­het från många par­tier. Att göra upp om hur tal­mannen ska ut­s­es re­dan före valet skulle vara en för­tro­en­de­ska­pan­de åt­gärd som kan ha be­ty­del­se ef­ter valet.

Ru­ins för­slag är en upp­gö­rel­se om att tal­mans­posten ska växla mel­lan de båda eta­ble­rade blocken. Då skulle en Al­li­ans­fö­re­trä­da­re ut­s­es i höst, ef­ter Urban Ah­lin (S).

Att gå med på det vore klokt av S, för att bädda för en bred upp­gö­rel­se i re­ger­ings­frå­gan.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons