Annons

Rätt värna de­mo­kra­tin

Le­da­re När Ulf Kris­ters­son (M) in­ledde Almedalsveckan lovade han åt­gärder mot de ex­tre­mis­tiska or­ga­ni­sa­tioner som hotar de­mo­kra­tin.
Opinion • Publicerad 3 juli 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Ulf Kris­ters­son (M) an­grep ode­mo­kra­tiska krafter.       Foto: TT
Ulf Kris­ters­son (M) an­grep ode­mo­kra­tiska krafter. Foto: TT

De­mo­kra­tin måste vinnas för var­je gen­er­a­tion, slog Ulf Kris­ters­son fast när han och Mo­de­raterna in­ledde årets po­li­ti­ker­vec­ka i Al­me­da­len.

Det är han inte den förste att kon­sta­tera. Men han ägnade en gans­ka stor del av sitt tal åt de hot och de ode­mo­kra­tiska kam­panjer som både na­zister, is­la­mister och väns­ter­ex­tre­mister (han nämnde alla tre grupperna) ägnas sig åt.

Annons

De som hatar och hotar de­mo­kra­tin lovade han jaga med den fulla kraften i de­mo­kra­tin. Det kommer att be­hövas, efter­som inte minst hö­ger­ex­tre­misterna har stärkt sin ställ­ning i det svenska sam­häl­let.

Även om de ak­ti­va na­zisterna kan räknas i hund­ra­tal och allt­så inte är nå­gon stor nu­me­rär ut­gör de ändå ett verk­ligt hot mot de­mo­kra­tin på de platser de verkar öp­pet, som i Lud­vi­ka där en na­zist sitter i kom­mun­full­mäk­tige på ett SD-man­dat och på andra platser där de upp­träder i syf­te att tysta de med­bor­ga­re och po­li­ti­ker som op­po­nerar mot de­ras ra­sis­tiska, våldsglorifierande åsikter.

Hot och våld mot ju­dar i både Malmö och på andra platser från så­väl na­zister som grup­pe­ringar med rötterna i Mel­lan­ös­tern är ett an­nat ex­em­pel på att ex­tre­mister hotar de de­mo­kra­tiska vär­dena.

Kris­ters­sons för­slag, att ak­ti­vi­tet i or­ga­ni­sa­tioner som an­vänder hot och våld för att störa el­ler störta de­mo­kra­tin ska bli brotts­ligt, är knappast fram­kom­ligt.

Sverige har avvisat att kri­mi­na­li­sera med­lem­skap i ra­sis­tiska or­ga­ni­sa­tioner. Att straffa ”ak­ti­vi­tet” blir lika svårt att ge­nom­föra, efter­som gräns­drag­ningen mel­lan med­lem­skap och ak­ti­vi­tet blir svårt att göra. Att stå utan­för en skol­gård och hota lä­ra­re och elever bör kun­na beivras med dagens lag­stift­ning. Att gå med i en na­zis­tisk dem­on­stra­tion är up­pen­bar­li­gen en ak­ti­vi­tet som det dock skulle strida mot åsikts­fri­heten kri­mi­na­li­sera.

Men det är vik­tigt att ledande po­li­ti­ker vågar peka på de risker som ut­veck­lingen för med sig. Kris­ters­sons en­ga­ge­mang i frå­gan var där­för ändå fö­re­döm­ligt.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons