Annons

Lukas Arvidsson är nu riksspelman

Personligt Han har tilldelats Zornmärket i silver.
Personligt • Publicerad 5 juli 2018 • Uppdaterad 20 december 2021
Arkiv
Arkiv

Vid den stora spelmansstämman i Delsbo, Hälsingland har organist Lukas Arvidsson tilldelats Zornmärket i silver, för skickligt och klangfullt spel av skånelåtar på träskofiol.

Därmed kan Lukas Arvidsson nu titulera sig riksspelman!

Annons

Zornmärket har till syfte att öka intresset för den svenska folkmusiken och inspirera unga musikanter att på ett traditionsbevarande sätt föra musik och spelstilar vidare, som vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Årligen arrangeras uppspelningar inför jury, bestående av högt kvalificerade musikmänniskor. Årets Zornmärke i guld gick till Anders Henriksson från Järvsö.

Lukas Arvidsson har spelat fiol sedan han var sju år. Hans syskon spelade i Kristianstads låtlag och han själv i Hässleholms låtlag. Han har gått på Laif och Ninni Carrs kurser och med familjen Carr har han fortsatt att spela sedan dess.

Lukas Arvidsson är nu riksspelman på träskofiol, storlek 45, ett instrument som ger svagare ljud än fiolen och som spelas vilande under hakan eller tryckt mot armhålan.

För hässleholmarna är han kanske främst känd som organist och nästa gång Lukas Arvidsson spelar i Hässleholms kyrka är den 1 augusti kl 19.00, då tillsammans med riksspelman Greger Siljerbo.

Marie Strömberg AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons