Annons

”Jag jämför det med stormen Gudrun”

OSBY Jan-Olle Winqvist, Sundins Skogsplantor AB, om årets extrema väder.
Osby • Publicerad 14 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Hundratusentals skogsplantor kommer troligtvis att duka under av torkan.

– Men det är ändå lantbrukarna som drabbas hårdast. Jag tror att många inte riktigt inser situationens allvar, säger Winqvist.

Annons

Sommarens torka kommer att gå till historien, tror Winqvist och poängterar att vi ännu inte har sett slutet.

– Något regn lär det inte bli den närmaste tiden om vi får tro meteorologerna.

– Jag jämför det här med stormen Gudrun.

Sundins Skogsplantor har flera ben att stå på. Bland annat röjer man mycket i ungskog. Och det är Jan-Olle Winqvist tacksam för. När det gäller skogsplanteringen, där det främst handlar om gran, kan säsongen ses som den värsta sedan han började med plantering av skog för 16 år sedan.

Vissa perioder har det inte gått att markbereda planteringar på grund av risk för att sätta eld på grund av gnistbildning i den torra skogen.

– Ingen markberedning, sämre planteringsresultat. Det går även utan att bereda, men det är inte att rekommendera. Markberedning skyddar bland annat mot skadeinsikter, förklarar Winqvist.

Nu börjar säsongen gå mot sitt slut och ännu har den inte summerats.

– Men det kommer att svida för alla inblandade, konstaterar han.

– Många försäkrar numera sin skog och det är en vinstlott vid både torka och storm.

Hundratusentals plantor som kommit till firman från Baltikum och Tyskland har inte gått att plantera på grund av torkan. De har kasserats.

Annons

Firman skickar frön till Baltikum och tar sedan emot plantorna när de vuxit till sig och kan planteras.

Trots att planteringen uteblivit tycker Jan-Olle Winqvist att skogsnäringen kan klara sig undan med blotta förskräckelsen. Han tycker däremot att lantbrukarna är de som verkligen får ta stryk. Och att folk överlag nog inte förstår det allvarliga i situationen.

– Det ringde en dam och ville hyra en stuga. ”Det är ju ett så fantastiskt väder”, sa hon, berättar Winqvist.

– Fantastiskt väder. Det är ju katastrof!

Han lider med lantbrukarna som tvingas att slakta sina djur.

– Här handlar det ändå om mer materiella ting som plantor. Där handlar det om levande djur. Det är skillnad, fortsätter han.

När det gäller skogsbruket så är konsekvensen inte bara den att planteringen har tvingats utebli. Skadeinsekterna frodas i torkan. Träden är torra, konditionsnedsatta, innehåller för vatten, det blir för lite sav och därmed god mat för skadeinsekter som frodas.

Men Jan-Olle Winqvist manar också till eftertanke och perspektiv.

– Tänk på hur människor på andra platser har det. Det finns folk som går flera kilometer för att hämta en kanna vatten att bära hem på huvudet.

– Även om det här årets torka förmodligen kommer att sätta avtryck i historieböckerna måste man ha perspektiv på tillvaron.

Annons

Vi åker ut till en av hans egna planteringar. Några granplantor som sattes förra året har ännu så länge klarat sig. De som sattes i år är döda. Av torka.

– En frisk granplanta som är i god kondition klarar sig ett par veckor utan vatten, sedan dör den, konstaterar han.

I år var maj månad den torraste i mannaminne följt av en lika torr juni och ännu så länge även juli.

– Det är klart att den uteblivna planteringen drabbar skogsägarna, men det är ingen katastrof. En gran tar 70-80 är att växa upp helt.

– Nu blir det ett år med mindre lyckat resultat. Allt dör dock inte, långt därifrån och vi får hoppas på bättre väder när vi går mot nästa säsong.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons