Annons

På badtur mitt i Köpenhamn

KÖPENHAMN Kan man bada mitt i en huvudstad? Ja, i Köpenhamn hoppas det i plurret överallt längs hamnkanter och pirar. På en hel del ställen har man också anlagt badplatser, bland annat vid Islands Brygge och ute på Refshaleön.
Publicerad 14 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Vi börjar vår badplatsinventering vid Islands Brygge, dit vi lätt tagit oss med metro. Det är den plats där Islandsbåtarna gick när haven var den bästa transportvägen för gods och människor. Runt omkring kajen var det tidigare industrier. Numera är det ett hippt ställe dit människor tar sig för att njuta av både mat och dryck.

Annons

Vi slår oss i slang med en av soldyrkarna, Henrietta Bastholm, som bor i området sedan tjugofem år. Hon berättar att inget av det här fanns när hon flyttade hit. Numera är det proppfullt av badande människor på helgerna.

Men vi får inte vila på lagrarna i vår badjakt så vi tar adjö och hoppar på en båt som ska ta oss till Refshaleön. Att ta ”bussbåten” är för övrigt ett hett tips. Har man en tur- och returbiljett från tåget så åker man gratis på den i ett dygn.

Så är vi då framme vid Refshaleön, en oexploaterad pärla där lagerlokaler och industrier samsas med gourmetrestauranger. Vi är lite vilsna när det gäller att hitta badplatsen som heter Halvandet. Förmodligen ser vi riktigt villrådiga ut för en kvinna i bil stannar och frågar vad vi letar efter. Vi förklarar och hon ber oss frankt att hoppa in. Sedan kör vi runt bland bråte och gamla stängsel - för att upptäcka att det just idag är stängt. Nu är goda råd dyra. Vi måste ha en till badplats i texten. Men vår räddare räddar oss än en gång, för hon vet om ett riktigt toppenbad som är lite gömt och hemligt.

Så vi susar dit och det är verkligen fantastiskt. Man går genom ett café vid namn La Banchina, och kommer ut i en liten vik där man också byggt en träbrygga i flera våningar. Mest ungdomar är det, men också några barn och äldre. Vi träffar tre grabbar från Stockholm som hittat hit. Jacob Lundquist är en av dem och han berättar att de sett stället på Instagram.

bild 1/15
Refsahaleön är helt oexpoaterat med skrot och betong blandat med gourmetrestauranger. Foto: Jörgen Johansson
Henrietta Basteholm bor i området och badar ofta vid Islands Brygge. Foto: Jörgen Johansson
Ute på Refshaleön finns små mysiga badplatser. Foto: Jörgen Johansson
Tre killar från Stockholm såg badet på Instagram och stack dit. Foto: Jörgen Johansson
Många myser vid badet på Refshaleön. Foto: Jörgen Johansson
Islands Brygge har blivit ett badställe mitt i staden. Foto: Jörgen Johansson
Vattnet är kallt men fint säger badarna. Foto: Jörgen Johansson
I en liten vik på Refshaleön finns en fin badplats. Foto: Jörgen Johansson
Det badas på kajkanter över hela Köpenhamn. Foto: Jörgen Johansson
Kaféet vetter mot badplatsen på Refshaleön. Foto: Jörgen Johansson
Köpenhamnarna lapar sol vid stadsbaden. Foto: Jörgen Johansson
Mitt i staden badar och hygges danskarna. Foto: Jörgen Johansson
Kaféet vetter mot badplatsen på Refshaleön. Foto: Jörgen Johansson
Vissa hoppar modigt från kajkanterna. Foto: Jörgen Johansson
Refshaleön det nya innestället ute. Foto: Jörgen Johansson
Refsahaleön är helt oexpoaterat med skrot och betong blandat med gourmetrestauranger. Foto: Jörgen Johansson
Henrietta Basteholm bor i området och badar ofta vid Islands Brygge. Foto: Jörgen Johansson
Text: Sophie Lossing
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons