Annons

Osby missar statliga pengar för elevhälsa

Osby • Publicerad 18 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Totalt 284 miljoner statliga pengar betalas nu ut till kommuner runtom i Sverige, öronmärkta för att satsas på elevernas hälsa.

Skolverket betalar ut pengarna och bidraget motsvarar hälften av kostnaden för en anställning under ett år.

Annons

För pengarna kan skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer eller specialpedagoger anställas. Motkravet som ställs är att kommunens personaltäthet ökas jämfört med de två föregående åren.

21,5 miljoner betalas ut till 27 skånska kommuner.

Östra Göinge är en av kommunerna sökt och beviljas nu drygt en halv miljon.

– Pengarna kommer att gå till specialpedagogiska insatser motsvarande en tjänst till grundskolan och individuella programmet, säger Ulrika Olsson, utvecklingsledare för grundskolan vid Östra Göinge kommun.

Kommunen sökte dock dubbelt så mycket, men konkurrensen om pengarna var hård.

För grannkommunen Osby blev det inga pengar alls.

När tidningen når barn- och skolnämndens ordförande Daniel Landin (S) har han fullt sjå att navigera bland statsbidragen.

– Jag vet inte om vi har sökt det. Det är så många riktade statsbidrag och vi försöker söka alla vi är berättigade till.

Daniel Landin säger att förvaltningen givits i uppdrag att hålla koll på de statsbidrag som finns.

Är inte vilka statsbidrag som söks i slutändan ett politiskt ansvar?

Annons

– Jo, vi tar ju det i nämnden. Vi har också en del på delegation vilket informeras nämnden.

De kriterier som måste uppfyllas för att ta del av många statsbidrag är svåra att leva upp till. Att öka personaltätheten samtidigt som kommunen genomför besparingar kan vara svårt, menar Daniel Landin.

Han efterfrågar mer av generella statsbidrag som kommunen kan disponera friare.

Absolut besked får tidningen strax senare av Christel Thorstensson, områdeschef inom förvaltningen.

– Bidraget ska användas till att anställa eller ge uppdrag till personal inom elevhälsa eller för specialpedagogiska insatser. Bidrag beviljas endast om kommunen går in med motsvarande medel, låter hon meddela.

Kommunen har alltså inte ansett att utrymme finns i budget och därför inte sökt det det riktade statsbidraget för elevhälsan.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons