Annons

Stoppa våldet mot unga i Nica­ra­gua

Opinion 280 män­ni­skor dödats, alltså tre varje dag. De flesta har dödats av re­gimens pa­ra­mi­li­tära grupper och po­lisen.
Opinion • Publicerad 19 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I tre må­nader har pro­tester och de­mon­stra­tioner rasat i Nica­ra­gua. Un­der den tiden har 280 män­ni­skor dödats, alltså tre varje dag. De flesta har dödats av re­gimens pa­ra­mi­li­tära grupper och po­lisen.

Pro­testerna mot dik­ta­torn Daniel Ortega och hans hus­tru, tilli­ka vice pres­i­dent, Ro­sa­rio Murillo in­leddes på all­var när han fö­re­slog sänkta pen­sion­er. Stu­denterna tog över pro­testerna och kräver nu att Ortega och hans fru ska avgå och fria val ut­lysas.

Annons

Daniel Ortega var ti­digare le­da­re för san­di­nisterna som störtade dik­ta­torn Somoza 1979. Då blev Ortega pres­i­dent, men röstades bort i valet 1990.

2006 kom han till­ba­ka i en al­li­ans med när­ings­livet och den ka­tolska kyr­kan, som han fick på sin sida ge­nom att utlova de hårdaste ab­ort­lagarna i världen, vilket han ock­så ge­nom­förde. De flesta av de sandinistiska ”kom­men­danterna” står nu bak­om op­po­si­tionen.

Hans bru­tala sty­re har lett Nica­ra­gua in i eko­no­miskt mo­ras, sam­ti­digt som de mänsk­liga rät­tig­heterna un­der­grävs. Nu har när­ings­livet ut­lyst pro­test­dagar och bis­kopar för­söker medla för att stoppa våldet. Det har inte lett till nå­gon lös­ning, efter­som Ortega vägrar gå med på op­po­si­tionen krav på hans av­gång.

Det allt bru­talare våldet mot obe­väp­nade op­po­si­tio­nella måste stoppas. In­ter­na­tio­nella för­sök att få honom att gå med på val i mars nästa år har varit få­fänga. Nu måste trycket för att stoppa våldet öka.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons