Annons

Inga åtgärder mot tropisk stationsvärme

Hässleholm • Publicerad 3 augusti 2018 • Uppdaterad 13 december 2021

Den extrema värmen får följder för en mängd samhällsfunktioner och Hässleholms C är inget undantag. Soliga dagar har värmen varit tryckande på stationen, i synnerhet i bropassagen med stora glaspartier som tar resenärerna ner till spåren.

För stationshuset ansvarar det statliga företaget Jernhusen AB som äger och förvaltar byggnader knutna till Sveriges järnvägsnät.

Annons

– Det är svårt att dimensionera för extrema väderomslag, stationerna är dimensionerade för vad vi känner som ett normalläge, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen till tidningen.

Den varma bron över spåren, med rulltrappor och andra anslutningar till perrongerna, sköts av Trafikverket – som tagits på sängen av värmen.

– Det här är princip första gången vi ser den här typen av ihållande värmebölja, säger Trafikverkets presskommunikatör Joanna Ljunggren.

Håller ni koll på temperaturen?

– Nej, det är mig veterligen inget som mätts. Jag förstår att det kan bli fruktansvärt varmt. Systemet är främst är anpassat för våra vintrar, då det inte ska bli alldeles för kallt.

Hon berättar att utformningen av bron är gjord utifrån flera säkerhetsaspekter. Exempelvis är det viktigt att det går att se in genom glaspartierna för att passagen över spåren ska kännas trygg. Färgsättningen är vald för att inte blända lokförare.

Förutsättningar som komplicerar möjliga ombyggnationer.

Åtgärder är med andra ord inte att vänta inom överskådlig tid. Någon luftkonditionering är ingalunda lönt för pendlarna att hoppas på.

– Det får vi långsiktigt undersöka, men att investera i en klimatanläggning på så här kort tid är svårt, säger Joanna Ljunggren.

Trafikverket har i dagsläget andra prioriteringar, som att byta ut rulltrappor i sina anläggningar.

Annons

Att göra nya prioriteringar är en stor tidskrävande byråkratisk apparat.

– Jag förstår verkligen att det kan bli väldigt varmt och att man som resenär påverkas. Jag vill understryka att man ska försöka ha i åtanke att det ligger en rad säkerhetsavvägningar bakom, säger Joanna Ljunggren.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons