Annons

FMCK får tills vidare vara kvar på Hovdala

Sport Utdragen följetong får ny twist.
Sport • Publicerad 15 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Turerna om FMCK:s endurobana på Hovdala har varit många. De olika kommunala nämnderna är inte överens om banans framtid och i skottelden hamnar FMCK Hässleholm, en av kommunens största föreningar med sina cirka 320 medlemmar.

Under tisdagen beslutade byggnadsnämnden att inte skicka förslaget om en ny bana i Torsjö vidare till kommunstyrelsen. I stället finns det nu inom nämnden en bred politisk enighet för att FMCK skall få vara kvar på Hovdala.

Annons

– Vi vill inte hurra förrän vi känner att det här är förankrat på andra håll, säger Stefan Eriksson.

– Miljönämnden står kvar vid att vi skall lämna Hovdala 2019. Vi skickade in en överklagan så sent som för en vecka sedan som inte blev godkänd, fortsätter han.

Konflikten har sin grund i att Hovdala skall vara ett så kallat ”tyst område”. Men den argumentationen ger inte Stefan Eriksson mycket för.

– Det är så lite det handlar om. Vi tränar tre timmar på onsdagar och fyra på lördagar, säger han och tillägger:

– Vi har ju själva mätt och det är kanske två gånger per år vi är över ljudgränsen och då marginellt. Vi har heller inte fått in några klagomål från närboende.

Osäkerheten kring framtiden på Hovdala påverkar också FMCK:s framtidsplaner.

– Vi har rätt så långt gångna planer på att anordna USM 2019 och ett tvådagars-SM 2020 men det kräver ett stort område och att vi får vara kvar på Hovdala, säger Eriksson.

Förutom elittävlingar som SM hoppas FMCK också kunna expandera underifrån.

– Vi vill bygga upp en verksamhet och den här situationen bromsar utvecklingen. Vi hade gärna utökat på ungdomssidan, säger Stefan Eriksson.

– Det här blir ett osäkert moment, vi vill ha tryggheten i att veta vad vi kan göra framöver, fortsätter han.

Annons

Eriksson ser helst att FMCK får vara kvar på Hovdala men han är inte helt och hållet negativ till en flytt till Torsjö.

– Det är helt annan terräng där ute än på Hovdala men det skulle ändå gå att göra något utomordentligt av det, säger han.

Däremot vill FMCK i så fall hyra av kommunen och inte av markägaren, för att kunna säkerställa framtiden.

– Det vi vänder oss emot är att vi har fått få konkreta svar. Vem skall till exempel betala underhåll av banan? frågar sig Stefan Eriksson.

Dessutom finns det några frågetecken kring det faktum att Torsjö ligger betydligt mer avlägset från Hässleholm än vad Hovdala gör.

– Ja, avståndet är också ett riskmoment. Det skiljer kanske inte jättemånga minuter i körtid men Torsjö ligger på ”fel” håll och Hovdala känns mer som en del av Hässleholm.

Byggnadsnämnden må stå bakom en fortsättning på Hovdala men ännu är det lång väg kvar innan FMCK vet hur det blir på lång sikt.

– Det jag eftersträvar är att vi vill ha stöd från kommunen. Vi vill göra något för Hässleholm och för Hässleholms unga, säger Stefan Eriksson.

bild 1/2
KSAU har ingenting emot att FMCK ansöker hos länsstyrelsen om att få anordna tävling. Foto: Jan Rydén/Arkiv
Stefan Eriksson ordförande FMCK
KSAU har ingenting emot att FMCK ansöker hos länsstyrelsen om att få anordna tävling. Foto: Jan Rydén/Arkiv
Stefan Eriksson ordförande FMCK
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons