Annons

Politikerna rörande överens om det mesta

OSBY Näringslivet en av frågorna i fokus
Osby • Publicerad 17 augusti 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
I torsdags debatterade politikerna i Missionskyrkan. Någon riktig hetta uppstod dock aldrig. 	         Foto: Maja Ögren Andersson
I torsdags debatterade politikerna i Missionskyrkan. Någon riktig hetta uppstod dock aldrig. Foto: Maja Ögren Andersson

För så mycket till debatt och några större meningsskiljaktigheter blev det inte.

De åtta politiska partiernas företrädare var i stort sett överens om det mesta under kvällen i frågor som bland annat gällde näringslivet, äldreomsorgen, skolan, hur göra Osby kommun attraktivare och också hur behovet av personal inom omsorg och skola ska kunna rekryteras.

Annons

En del av resonemanget handlade också om upphandlingen som måste bli bättre när det gäller att hjälpa de lokala företagen. Det var man också rörande överens om.

– Det är bra med samarbete och att vi är överens. Det gynnar kommunen, konstaterade oppositionsrådet Niklas Larsson (C). efter den debatten.

På podiet satt, förutom Niklas Larsson, också kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen (S). Vänsterpartiet representerades av Göran Bengtsson, Liberalerna av Staffan Lutterdal, Sverigedemokraterna av Eva Karlsson, Moderaterna av Lars-Anton Ivarsson, Miljöpartiet av Margaret Engdahl och Kristdemokraterna av Maria Owiredu Högberg.

Dock var partierna inte riktigt överens i alla frågor, även om det aldrig hettade till.

När det gäller äldreomsorg och hemtjänst har Osby kommun 98 procent nöjdhet visar undersökningar.

Bra, tyckte alla, men moderaten Lars-Anton Ivarsson slängde in en brasklapp om att det i framtiden måste finnas en viss flexibilitet och förordade därför LOV (Lagen om valfrihet).

Socialdemokraternas Marika Bjerstedt Hansen replikerade dock snabbt att under tiden LOV fungerade i kommunen utnyttjades det endast av tre personer. Något som kostade kommunen mycket administrativt arbete.

– Varför laga något som inte är trasigt? undrade hon och nämnde samtidigt att det behövs ökat stöd till de som vårdar sina anhöriga hemma.

– De drar ett jättelass och behöver mer stöd än de fått hittills, något jag skäms över att de inte har fått.

Upphandlingsförfarandet har varit en het potatis i kommunen under det gångna året.

Annons

Miljöpartiets Margaret Engdahl tyckte att man ska lägga det som varit bakom sig och i framtiden se upphandlingarna i mindre enheter för att de lokala företagarna ska ha en chans att vara med.

Något som samtliga partierna på plats höll med om.

Under kvällen poängterades att dialogen mellan kommun och näringsliv måste fungera bättre, även om kommunalrådet anser att det redan fungerar bra.

På frågan hur kommunen ska bli attraktivare nämndes vikten av fortsatt bra skolväsen och omsorg.

Välkomnade gjorde Missionskyrkans Margot Malmquist och pastor Ulf Ohlquist höll ihop kvällen på ett föredömligt sett.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons