Annons

Extrema vädret blev en svettig utmaning

Osby Osby kommun klarade både torkan och bevattningen bra trots den extremt torra sommaren. Det konstaterades vid kommunstyrelsens sammanträde på Borgen under onsdagen.
Osby • Publicerad 22 augusti 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Jimmie Ask, chef räddningstjänsten Osby.
Jimmie Ask, chef räddningstjänsten Osby.

– Medborgarna i kommunen har varit exemplariska och följt bevattningsförbudet på gränsen till angiveri, summerar Per Fremark, vd för SBVT. De som brutit mot bevattningsförbudet har fått tillsägelse. Jag är stolt över medborgarna.

Men vattnet har utmanat både myndigheter och privatpersoner den gångna sommaren. Många grävda brunnar har sinat. Både Per Fremark och räddningschefen i Osby kommun, Jimmie Ask, konstaterar att det fungerat bra med hämtning av vatten från brandstationen i Osby. Uppskattningsvis har mellan 50 och 100 personer hämtat vatten där.

Annons

Meningen är att i framtiden ställa ut vattentankar där allmänheten kan hämta vatten, kanske inte i varje by i kommunen men i vilket fall på fler ställen än ett.

Per Fremark redogjorde för att de redan i våras såg vartåt det skulle barka. Därför infördes redan den 1 juni bevattningsförbud i Osby och Östra Göinge kommuner. Huvudvattentäkten i Maglaröd förvandlades och vattenkvaliteten blev mycket dålig.

– Vattnet var jättedåligt och såg ut som Coca cola. säger Per Fremark.

Det har varit en utmaning att komma till rätta med vattnet. Vattenverket har fått kämpa med höga halter av järn och mangan.

– Vi har fått fixa och tricksa så vattnet till abonnenterna har blivit bra.

Grundvattennivån i Lönsboda har varit en annan utmaning.

– Det har varit oerhört lågt, men vi har klarat oss på grund av bevattningsförbudet, säger Per Fremark.

Även i Killeberg har situationen klarats av, trots tre vattenläckor under en vecka, mycket tack vare duktiga och tåliga medborgare, enligt Per Fremark. Hökön och Visseltofta har klarat sig förhållandevis bra.

Sommarens erfarenheter har inneburit att vissa kompletteringar och ombyggnationer av vattenverket i Osby behöver göras så att kommunen är bättre rustad.

Jimmie Ask summerade inför kommunstyrelsen hur arbetet med bränder och torkan på verkat räddningstjänstens arbete. Han kom nästan direkt efter att under natten ha släckt skogsbranden, som bröt ut på tisdagen, utanför Lönsboda.

Annons

Han återkom flera gånger till att det varit exceptionellt torrt och fortfarande är extremt torrt i skogarna. De senaste regnen har inte trängt ner i marken och han berättar att vid släckningen av skogsbranden kunde de gå över ett kärr utan att skorna sjönk ner i kärrmarken.

– Det är fortfarande knastertorrt, säger han. Det är helt makalöst. Det här har jag aldrig varit med om.

Jimmie Ask konstaterar att vi klarat oss bättre än många andra kommuner tack vare att länsstyrelsen gett tillåtelse att ta vatten ur Helge å. Han redogjorde också för flera nya samarbeten, exempelvis med LRF.

– LRF Osby har gett oss listor och kontaktpersoner så att vi snabbt kan få hjälp, säger Jimmie Ask. Det handlar bland annat om vatten- och gödseltunnor och grävmaskiner.

Räddningstjänsten har även fått hjälp med extra brandflygningar och förstärkt flyg.

– Folk i allmänhet har varit alerta och villiga att hjälpa till, säger Jimmie Ask och pekar på flera exempel där allmänhetens snabba ingripanden förhindrat skogsbränder.

Det eldningsförbud som infördes den 19 maj ligger fortfarande kvar. Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt eller på iordningställd grillplats.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons