Servera svenskt kött är inte alltid så lätt
Köp svenskt kött är en vanlig uppmaning de här dagarna, efter att hela svenska folket uppmärksammat den prekära situationen för svenska bönder, som redan börjat använda vinterfodret till djuren som egentligen skulle ätit färskt gräs.
Svenska konsumenter prioriterar redan svenskt kött i butikerna. Förra året ökade andelen svenskt kött av den totala konsumtionen, och allt fler har blivit medvetna om att den svenska köttproduktionen sker på ett sätt som är mer gynnsamt både djuren. Inte minst är den svenska antibiotikaanvändningen till djur den lägsta i Europa.
Svenska kommuner och landsting har också blivit bättre på att köpa svenskt. Nya upphandlingsregler innebär att det är godkänt att ställa krav på köttet som motsvarar de krav som svensk lagstiftning kräver av bönderna som föder upp svenska köttdjur. Det har gjort att många kommuner nu till minst 90 procent köper enbart svenskt kött, när det handlar om ren råvara. För färdigmat är det sämre.
Ännu svårare verkar det vara för restaurangerna. Deras grossister levererar mest utländskt kött.
Enligt en sammanställning från Naturskyddsföreningen (några månader gammal, så förhoppningsvis har siffrorna ändrats i sommar) varierar importandelen mellan 55 och 90 procent för de olika grossisterna. Hög andel utländskt alltså.
Det går stick i stäv med konsumenternas önskemål – och med önskemålen att stötta utsatta bönder genom att äta svenskt kött.
Yngve Sunesson