Annons

Går Häss­le­holm att styra?

Ledare Efter valet måste Hässleholm kommun få en ledning som har majoritet bakom sig. Är partierna beredda att rösta fram en sådan?
Opinion • Publicerad 23 augusti 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
KS-ordförande Lars Johnsson (M).            Foto: Stefan Sandström
KS-ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Stefan Sandström

Den snart gångna man­dat­pe­ri­oden har för Häss­le­holms kom­mun in­ne­burit fyra för­lo­rade år. Det sty­re som till­trädde ef­ter valet saknade ett man­dat för ma­jo­ri­tet och blev där­för ned­röstade i full­mäk­tige då och då. När bud­geten föll hösten 2016 ledde det till att led­ningen av­gick och det sen­sa­tio­nella in­träffade att M för att själva nå toppo­si­tionerna röstade fram sve­ri­ge­de­mo­krater till vice ord­fö­ran­de­poster i kom­mun­full­mäk­tige, kom­mun­sty­rel­se och andra nämnder. Det hade inte hänt ti­digare i landet.

Men ef­ter pro­tester från riks­or­ga­ni­sa­tionen vågade Pär Palm­gren inte full­följa och bilda en for­mell ma­jo­ri­tet till­sam­mans med SD. Det hade inte räckt till ma­jo­ri­tet, efter­som Folkets Väls två röster ock­så be­hövdes och Björn Wid­mark vägrat inordna sig i nå­gon an­svars­pos­i­tion för att kun­na kri­ti­sera alla. Den av­gå­en­de nästanmajoriteten be­höll där­för sina platser i nämnderna och där­med ma­jo­ri­teten där.

Annons

Där­för blev be­sluts­rö­ran ännu större ef­ter makt­skif­tet än före.

In­för valet om bara drygt två vec­kor är där­för hu­vud­frå­gan hur kommunen ska styras av de ny­valda full­mäk­ti­ge­le­da­möterna.

Mo­de­raternas nye starke man Lars Johnsson stänger inga dörrar till Sverigedemokraterna. Även i någ­ra de­batter un­der det senaste året har han flirtat med Pat­rik Jönsson (SD). Men frå­gan är om han har någ­ra andra allians­par­tier med sig. Ro­bin Gustavsson (KD) mar­ke­rade i NSk:s in­ter­vju att SD står långt bort från honom och att S står be­tyd­ligt när­ma­re. Så frå­gan är hur Johnsson ska få ihop nå­gon ma­jo­ri­tet.

Lena Wallentheim (S) mar­ke­rade att en tyd­lig ma­jo­ri­tet be­hövs för att föra kommunen fram­åt. Ef­ter den senaste man­dat­pe­ri­oden är nog de flesta över­ens om det. Men hur ska det gå till, särskilt om ännu fler små miss­nö­jes­par­tier kommer in i full­mäk­tige?

Ett bredare block­över­skri­dan­de sam­ar­be­te verkar vara den enda möj­liga lös­ningen. Är alla be­rörda par­tier beredda att göra vad som behövs för det?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons