Annons

Taxarna blev hennes liv

Personligt Ellinor Bouvin föll huvudstupa för taxvalpen Alf.
Personligt • Publicerad 30 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

– Jag är född i en kennel, säger Ellinor som ett självklart svar på frågan om varför hon föder upp hundar.

Under uppväxten på en gård i trakten av Våxtorp lovade hon emellertid sig själv att aldrig föda upp pekingese, som mamma Ingvor La Fleur.

Annons

– Nej, de var så små. Jag gillade stora hundar. Men inte labrador och sådana vanliga raser.

– Shar pei var tidigare en mycket ovanlig ras och jag tycker det är intressant när det kommer något nytt. Vi tog in den första tiken till Sverige 1995.

Hon älskade de skrynkliga kinesiska hundarna och trodde aldrig att hon skulle gå över till en annan ras.

Men så mötte hon Alf.

– Mamma hade sett på tv att man sökte nya hem till drygt 150 taxar som omhändertagits av polisen i Skåne. Hon ville gärna ha en och bad mig följa med. Jag skulle absolut inte ha någon ny hund, men när vi kom dit fanns det två små valpar kvar. Min mamma tog den ena, Arne, och jag den andra. Det gick ju inte att lämna kvar lille Alf.

Valpen slog knockout på sin nya ägare och hennes sambo med sin charm.

– Han var så go’ och vi älskade honom så mycket, trots att han rymde hela tiden. Vi bodde vid ett hjorthägn och han smet alltid ut och skulle driva de stackars hjortarna i den leriga hagen, säger Ellinor och skrattar.

– Han levde livet där ute.

Alf är 13 år gammal och betydligt lugnare. Shar pei-hundarna är utfasade och i deras ställe har kommit ytterligare sex taxar, plus en jack russell-terrier och en american toy foxterrier.

Man skulle kunna tro att det är full rulle och en öronbedövande ljudvolym i villan, men faktum är att det bara är en enda vovve som ger ljud ifrån sig och hon tystnar nästan omgående. Det enda som hörs är klickandet av klor mot golvet när hundarna traskar omkring.

Annons

– De är väldigt lugna och harmoniska. Mina hundar får motion varje dag och jag är noga med att aktivera dem, till exempel genom att lägga ut spår, säger Ellinor, som visar hur hundarna rör sig lugnt och städat även utomhus och inte visar tecken på att vilja smita utanför tomten utan hellre går till den inhägnade trädgården på baksidan.

– Taxen är en jakthund men är mångsidig och fungerar även som sällskapshund. Den mår inte dåligt av att inte jaga, bara man aktiverar den.

Bortsett från Alf har ingen av taxarna svenskt ursprung.

– Att det blev dessa utländska hundar är egentligen en tillfällighet.

– Jag gillar en klassisk jakthund med bra kropp som inte blir tung. Den ska ha mycket drive i stegen; jag vill ha en ’flygande’ hund.

I Ungern hittade hon Cupido och sedan även dennes ett år yngre helsyster Tesla. Båda har nått framgångar på utställningar i Sverige och utomlands, liksom Nefertiti och Isabellas hund Pärla från Ryssland. Joy kommer från Malaysia och Harry från Polen.

– Vi kallar honom prins Harry. Han kom nämligen precis hem från Amsterdam som vice världvinnare, junior.

Familjen njuter av att vara iväg på utställningar, bo på hotell och träffa andra hundvänner. Dottern Isabella går i mammas fotspår och visade sin första hund på utställning redan som treåring. Hon siktar på att ställa upp i professional junior handling när hon blir större.

Ellinor har ansökt om kennelnamn och kommer inom kort att driva regelrätt kennel.

– Men våra hundar bor med oss och är som familjemedlemmar. Detta är mer än en hobby – det är en livsstil.

bild 1/4
Dvärgtaxen Nefertiti har precis nedkommit med sin första kull. Sju små valpar kravlar hjälplösa omkring under den lugna mammans övervakning.Foto: Tina L Bengtsson
Vid My Dog i Göteborg i fjol blev tiken Tesla, som egentligen heter Proud Hunter Dream Of Beach House, bästa junior.Foto: privat
En bråkdel av alla pokaler och rosetter får pryda vardagsrummet; resten ligger nerpackade i lådor. Numera väljer Ellinor Bouvin av utrymmesskäl hellre en inteckning än en buckla.
I Bryssel år 2016 blev Tesla Europavinnare valp, Nefertiti tredje bästa juniortik och Cupido femte bästa juniorhane. Isabella och Ellinor Bouvin poserar stolt med pristagarna.
Dvärgtaxen Nefertiti har precis nedkommit med sin första kull. Sju små valpar kravlar hjälplösa omkring under den lugna mammans övervakning.Foto: Tina L Bengtsson
Vid My Dog i Göteborg i fjol blev tiken Tesla, som egentligen heter Proud Hunter Dream Of Beach House, bästa junior.Foto: privat
Tina L Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons