Annons

Här struntar var femte i att rösta

NORDÖSTRA SKÅNE En av fem i Perstorp struntade i att gå och rösta förra gången det var val till riksdagen. Större pliktkänsla hade hässleholmarna, Osby- och Östra Göingeborna.
Hässleholm • Publicerad 3 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I Haparanda var andelen soffliggare, det vill säga som inte röstade, 30 procent i förra riksdagsvalet. Det är högst i landet, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men generellt har valdeltagandet ökat de senaste åren.

Annons

– Det har ökat sedan 2002 års val, som var en lägsta notering sedan 1958, säger Jonas Olofsson, utredare på SCB, till nyhetsbyrån Siren.

1976 var valdeltagandet i riksdagsvalet som högst, 92 procent enligt SCB:s siffror. I det senaste riksdagsvalet 2014 låg den på 86 procent, vilket innebär att andelen soffliggare i landet låg på 14 procent.

Ungefär på den nivån placerar sig Hässleholms kommun, där alla utom 14,9 procent tog sig till vallokalerna. Dock i vissa fall bara för att rösta till riksdagen. I valet till Hässleholms kommunfullmäktige år 2014 röstade nämligen bara 33 092 personer av 40 319 röstberättigade, vilket ger ett valdeltagande på 82,08 procent.

I Osby och Östra Göinge var andelen som inte röstade i riksdagsvalet 14,5. Perstorpsborna placerade sig elfte sämst i landet med 19,2 procent som inte röstade alls.

Skillnaden var markant mot Lomma – bäst i landet. Där röstade 92,9 procent av alla röstberättigade i förra riksdagsvalet.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons