Annons

Mil­jö­par­ti­ets fall är vär­re än man först tror

Opinion Mil­jö­par­ti­ets fall är tungt, även lo­kalt.
Opinion • Publicerad 11 september 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En av de många ta­beller man kan läsa om val­re­sul­tatet visar nå­got som kan bli lika oroande för Mil­jö­par­ti­et som det då­liga val­re­sul­tatet på riks­ni­vå. Par­tiet är inte läng­re särskilt stort nå­gon­stans. I Lund, ett av par­tiets sta­diga fäs­ten, tappar de 3.2 procent i riks­dags­valet och 4.7 procent i kom­mun­valet. De har inte två­siff­rigt ens i de akademiker­städer där de ti­digare varit starka. De får en­siff­riga resultat även i Stockholm och Uppsala.

Det kan på ett sub­tilt sätt få gans­ka stora ef­fekter, inte bara på par­tiets möjligheter att hänga kvar i nästa riks­dags­val utan på hur det ser ut i kom­munerna fram­över. Mil­jö­par­ti­et sam­ar­betar inte säl­lan med allians­par­tierna lo­kalt, så det kan in­ne­bära en för­skjut­ning om Mil­jö­par­ti­et inte läng­re upp­fattas som en till­räck­ligt in­tres­sant sam­ar­bets­part­ner på grund av lågt väl­jar­stöd. Al­ter­na­tivt kan de i så­dana samarbeten bli så pass över­körda att det sänker par­tiet yt­ter­li­ga­re i nästa val.

Annons

De har dess­utom för­lo­rat sina platser i re­gi­on­full­mäk­tige på flera ställen. Det in­ne­bär att man inte läng­re kommer att kun­na del­ta i debatten och ha en plattform för att få fram sina åsikter. De får ett minskat in­fly­tan­de över kol­lek­tiv­tra­fiken, som är ett vik­tigt område för Mp på lo­kal och re­gio­nal nivå och en möjlighet att på­verka nå­got som kon­kret kan leda till lägre ut­släpp och kli­mat­vän­lig in­ner­stad.

Mil­jö­par­ti­ets fall är tungt, även lo­kalt. Med vänner som So­ci­al­de­mo­krater och Mo­de­rater be­höver partier som Mil­jö­par­ti­et inga fi­en­der.Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons