Annons

Fridolin utreder skolbiblioteken

STOCKHOLM Hur ska tillgången på skolbibliotek bli likvärdig? Det får Vittsjöbördige Gustav Fridolin ett år på sig att utreda, meddelade nuvarande utbildningsministern under torsdagen.
Hässleholm • Publicerad 28 november 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Gustav Fridolin får ett år på sig för att utreda skolbiblioteken och ta fram gemensamma riktlinjer för vad som ska räknas som ändamålsenlig skolbiblioteksverksamhet. Foto: TT/ARKIV
Gustav Fridolin får ett år på sig för att utreda skolbiblioteken och ta fram gemensamma riktlinjer för vad som ska räknas som ändamålsenlig skolbiblioteksverksamhet. Foto: TT/ARKIV

Fridolins uppdrag blir att föreslå åtgärder som ska stärka skolbiblioteken öka tillgången till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Att stärka bemanningen i skolbiblioteken och ge alla elever likvärdig tillgång till skolbibliotek stärker undervisningen. När lärare och skolbibliotekarier arbetar tillsammans med sagor, berättelser och faktalitteratur får eleverna stöd i lärandet och inspiration till egen läsning, bättre kunskaper och möjligheter att vidga sina perspektiv, säger utbildningsminister Anna Ekström i pressmeddelandet.

Annons

Ex-ministern ska lämna förslag på vad en ”ändamålsenlig skolbiblioteksverksamhet” ska omfattas av. Någon sådan finns nämligen inte idag.

Ett annat av Gustav Fridolins uppdrag blir att se över hur samarbetet mellan skolbibliotek, folkbibliotek och regionala bibliotek kan stärkas. Utredningsuppdraget är en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Senast om ett år ska Fridolin komma med sin redovisning.

Gustav Fridolin var utbildningsminister i den förra regeringen, och klev av posten i januari i år. I maj lämnade han också sin roll som språkrör för Miljöpartiet efter åtta år.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons