Annons

Lager på lager för årets Lucia i Vinslöv

För årets lucia och tärnor blir det att klä sig varmt. Till följd av rådande pandemi blir luciatåget utomhus och med livesänd kröning.
Vinslöv • Publicerad 2 december 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.Foto: Sofia Åström, Sofia Astrom

Trots rådande pandemi och hårdare restriktioner valde Nätverksgruppen att ändå genomföra årets lucia i Vinslöv.

– När vi planerade detta i augusti hade ju inte de nya restriktionerna kommit. Men vi beslutade att vi behöver något som lyfter upp, som ändå är positivt, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen.

Annons

Kröningen kommer även livesändas från Hedbergska huset, istället för att hålla den i en paus i en av handbollsmatcherna som det brukar.

Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen uppvaktar Vinslövs lucia Emmy Persson.
Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen uppvaktar Vinslövs lucia Emmy Persson.Foto: Sofia Åström, Sofia Astrom

Helt nytt för i år blir att luciatåget kommer hållas utomhus ute i samhället. Exakt vart det blir var ännu inte klart under onsdagsförmiddagen, men man planerar för att sjunga utanför särskilda boenden, arbetsplatser och utanför hyreshus med bra bakgårdar.

– Jag hoppas att det inte ska ösregna. Men fantastiskt att vi kan göra det överhuvudtaget, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson från Nätverksgruppen, som arrangerar lucian i Vinslöv.

Under onsdagsförmiddagen åkte hon hem till årets lucia Emmy Persson för att överräcka luciakrona och blombukett utanför hennes hem.

– Jag är jätteglad över att bli lucia. Jag har alltid haft en dröm att bli det, säger Emmy Persson som går i nian på Furutorpskolan i Vinslöv.

Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.Foto: Sofia Åström, Sofia Astrom

Hur är det att bli lucia i dessa coronatider?

– Det känns ju speciellt med allt med corona, men ändå kul. Man får göra det bästa av det. Vi kan ändå visa oss ute och hålla fast vid traditionen, säger Emmy Persson.

– Och de som är ensamma kan ändå få lite julstämning.

Hon har röstats fram till lucia bland totalt åtta kandidater. Tillsammans med de sju tärnorna ska de nu fortsätta repetera inför kommande veckas luciatågande.

Övandet har hittills gått bra, trots rådande pandemi har Emmy Persson känt sig trygg.

Annons

– Vi har övat inomhus, men hållit avstånd.

Det är inte första gången de får en lucia i familjen, då hennes syster Anna Persson kröntes till Vinslövs lucia 2008.

Till årets firande har det även köpts in batteridrivna ljus, eftersom levande ljus riskerar att släckas utomhus. Men till den livesända kröningsceremonin blir det i alla fall levande ljus.

Britt-Marie Kaldéus Gustavsson berättar också att luciatåget kommer förses med stora vita täckjackor för att kunna hålla värmen utomhus.

– Och de får ha mycket på fötterna.

Vinslövs lucia har röstats fram i 20 år.
Vinslövs lucia har röstats fram i 20 år.Foto: Sofia Åström, Sofia Astrom

Det planerade tjugoårsjubileet för luciatåget i Vinslöv fick däremot skjutas fram till nästa år.

– Vi hoppas det är lite andra omständigheter då, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson.

På söndag livesänds kröningen från Hedbergshuset i Vinslöv och den går att se på Vinslövs hemsida. På luciadagen den 13:e livesänds luciafirandet från Missionskyrkan, även det via hemsidan. Fredag den 11:e kommer tåget gå runt ute i Vinslöv.

Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.
Emmy Persson är Vinslövs lucia 2020.Foto: Sofia Åström, Sofia Astrom

Bella BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons