Annons

Region Skåne: ”Testa dig alltid om anhörig insjuknar”

Region Skåne uppmanar nu även personer som bor ihop med en covid-drabbad att testa sig. Detta även om man själv inte har symptom.
SKÅNE • Publicerad 21 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Eranga Jayawardena

Enligt Region Skåne är kapaciteten i länet nu så bra att det går snabbt att få till ett självtest. Den nya rekommendationen införs i syfte att snabbare kunna upptäcka personer som är smittade utan att veta om det.

– Den som bor eller har bott med en person som har covid-19 räknas som hushållskontakt och misstänks kunna vara smittad. Det innebär att man måste följa vissa regler. Som att arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar efter att den man bor med testade sig. Det betyder även att man bör undvika helt att träffa andra än de man bor med under den perioden, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Snabba självtest

Annons

Den utökade testkapaciteten innebär att ett självtest kan ske snabbt. Om en person som bor i samma hushåll drabbats av covid-19 uppmanas även övriga att testa sig. Det testet ska i så fall tas på dem femte dagen efter att den man bor ihop med gjort sitt test.

Märker man egna symptom gäller det dock att testa sig så snabbt som möjligt.

Välkomnar besked

Region Skåne välkomnar även regeringens besked under torsdagen om att vissa restriktioner förlängs till den 7 februari. Man pekar åter på att det är viktigt att alla följer de skärpta reglerna.

– Med tanke på den fortsatt höga nivån på samhällssmittspridning, inte minst i Skåne, välkomnar vi regeringens besked om fortsatta restriktioner. Det är också bra att det finns ett visst utrymme för regional anpassning i förhållande till det aktuella smittläget. Vi återkommer inom kort med besked om vad som ska gälla i Skåne, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

<strong id="strong-de3b24cbc2709e87893d14dc3358eb91">Så testar du dig</strong>

Självtest beställs på 1177.se och finns på apotek eller på provtagningsplatser för bil, där man testar sig på plats. På apotek måste ett ombud hämta ut testet, även om den som ska testa sig inte har några symtom. Ombudet får inte själv ha några symtom. Viktigt är att ombudet kan visa fotolegitimation, både sin egen och för den som beställt testet.

Mer information finns på 1177.se

Källa: Region Skåne

Här saknas innehåll

Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons