Annons

Många kan få vänta längre på vaccin

Vaccineringen av de allra äldsta har kommit "en bra bit på väg", enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
Men många andra kan få vänta längre än planerat, då Astra Zenecas covid-vaccin kan försenas.
Publicerad 28 januari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Som det ser ut nu kommer vaccinet från Astra Zeneca troligtvis att bli försenat, och det kommer att påverka den svenska vaccinplanen.

– Det här spelar en väldigt viktig roll, det var det här vaccinet som enligt de initiala rapporterna vi fick skulle öka vår vaccinationstakt väldigt mycket framåt februari–mars. Nu ser det inte ut som att det kommer att bli så utan vaccinet kommer att komma senare, säger Anders Tegnell.

Annons

Det gör att många kommer att vaccineras senare än vad Folkhälsomyndigheten hade velat, säger han.

– Det gör också att det kommer att finnas krav på att vaccinera betydligt fler under en kortare period under andra kvartalet. Bägge de sakerna gör att det blir en större utmaning att faktiskt kunna erbjuda alla en vaccination innan midsommar. Det är ett problem, det går inte att säga något annat om det.

Gäller även äldre

TT: Kommer även de äldre att få vänta längre?

– Ja, i viss utsträckning så kommer de som är över 70 att få vänta lite längre. Det var tänkt att det här vaccinet också skulle kunna användas till dem, säger Anders Tegnell.

TT: Hur mycket längre får de vänta?

– Det beror helt på vad vi i slutändan får för leveranser och också hur vaccinet i slutändan kommer att registreras. Många, framför allt de riktigt stora riskgrupperna, kommer att få sitt vaccin och många är redan vaccinerade.

Dagens uppdaterade siffror från Folkhälsomyndigheten visar att ytterligare 95 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, vilket innebär att totalt 11 520 smittade avlidit i landet.

564 557 personer har bekräftats smittade. Av dem som testat sig har andelen positiva minskat de senaste veckorna. 12 procent av alla provtagna fick positivt provsvar vecka 3.

Fått dos två

Vad gäller vaccineringen har uppemot 30 procent av alla i åldersgruppen över 90 år fått dos ett av vaccinet, och en del har även fått dos två. I dag är 2,65 procent av befolkningen vaccinerad.

– Vi har kommit en bra bit på väg för att skydda de allra äldsta i samhället, säger Anders Tegnell.

Annons

Antalet covid-19 patienter på sjukhus har minskat jämfört med förra veckan. Totalt vårdas 223 färre patienter på sjukhus än förra veckan.

– Regionerna har i det korta perspektivet utmaningar av att ta itu med den vård man har tvingats uppskjuta och samtidigt behålla en förmåga att kunna eskalera covidvården om det skulle vända uppåt igen, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Förbättrat läge

274 patienter med covid-19 vårdas på iva i dag, vilket också det är en minskning jämfört med förra veckan. Sex regioner är i stabsläge och 13 regioner är i förstärkningsläge, medan två är i normalläge.

– Men flertalet regioner rapporterar att de ser en förbättring, både på kort och lång sikt, säger Lindén.

Flera kommuner rapporterar att belastningen är mycket hög.

– Flera kommuner rapporterar att personalbristen påverkar deras förmåga att utföra kohortvård, som ju är ett viktigt verktyg för att bekämpa covid-19, säger Thomas Lindén.

Fakta: Inrapporterade dödsfall

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons