Annons

En rolig historia

Nyheter Mellan 1954 och 1964 förgyllde revyensemblen från LGIF (Lönsboda gymnastik- och idrottsförening) örkenedsbornas vintriga vardag några veckor in på nya året.
Publicerad 3 november 2008 • Uppdaterad 14 december 2021
Mellan 1954 och1964 gavs LGIF:s revyer i Folkets Park i Lönsboda. Harry Cederqvist
Mellan 1954 och1964 gavs LGIF:s revyer i Folkets Park i Lönsboda. Harry Cederqvist

Mellan 1954 och 1964 förgyllde revyensemblen från LGIF (Lönsboda gymnastik- och idrottsförening) örkenedsbornas vintriga vardag några veckor in på nya året. Föreställningarna gavs i början av februari på Folkets Park som på den tiden ännu inte fått tillnamnet Granada. Det kunde gå in både 500, 600 och 700 besökare i salongen. – Akustiken var svår så det gällde att artikulera, konstaterar Pelle Stenberg som tagit initiativet till revyutställningen.

Drivkraften bakom Örkenedsrevyn var inflyttade stockholmaren Claès Lantz, en gammal revyräv som enligt samstämmiga uppgifter haft ett förflutet hos Ernst Rolf. Han kallade sig impressario och stod för det mesta av det skrivna materialet. Det var inte bara oförargliga skämt som flöt fram ur impressarions penna. Elakheten lyste fram ibland. Inte minst hade han och det övriga revygänget ett gott öga till lite "finare folk". Såväl stinsen och mejeristen som doktorn och tandläkarn kunde helt oförhappandes finna sig avporträtterade i mer eller mindre uppenbar förklädnad och i halvt förtäckta ordalag. – Alla blev ju inte glada när de kände igen sig själva i figurerna på scenen, konstaterar Pelle Stenberg. Han var en de stadigt återkommande medarbetarna i revyn, precis som Konsumkollegan Göran Bengtsson – mer känd som Jösse Göing. – Göran var en av de verkliga komiska begåvningarna. Han var fantastiskt rolig på scenen, konstaterar Pelle.

Annons

För dekoren stod Gösta Rolando – han var också en av fyra bröder från Olofström som bildade den gymnastiska akrobatgruppen Rafniztas –blixtakrobaterna. Gruppens kapellmästare Harry Cederqvist är en av de kvarvarande revypionjärerna. Han var med redan i några av SSU:s revyer som pågick en bit in på 1950-talet. På en gruppbild av ensemblen syns också en annan blivande dragspelsvirtuos Dan-Inge Jonsson. Kul i Örkened (1957), Pang på Örkened (1958) och Tjo vad det vidtar i Örkened (1959) var några revytitlarna.

15 och 16 november kan besökarna i Medborgarhuset avlyssna ett urval nummer ur LGIF:s nyårsrevyer. Materialet är inspelat på något ömtåliga rullband – därav det begränsade erbjudandet. Den som nöjer sig med att titta på den övriga revyhistoriken har däremot gott om tid. utställningen finns kvar till 11 januari. Revyraditioner från 1920-talet Varken SSU eller LGIF var först om att ordna revyer i Lönsboda. Traditionen har rötter långt tillbaka, åtminstone till slutet av 1920-talet. Då var Valdemar Bäck, Edvin Rosdahl och en av bröderna Neering några av de tongivande underhållarna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons