Annons

Persson tillbaka med Packet

Kultur och Nöje – Det går fort, säger Per, 13 år senare.
Publicerad 21 februari 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

– Det går fort, säger Per, 13 år senare. Man har varit van vid att ha skivkontrakt och bokare. Och så en dag har man varken det ena eller andra. Ingen som ligger på och gnäller om nya låtar och spelningar. – Det har varit skönt. Men jag har inte varit sysslolös. Jag har fortsatt spela hela tiden och skrivit en och annan låt. Inget trubadurtjafs utan riktig show, precis som förr.

väcktes också tankarna på en ny platta. Bortsett från två samlingsalbum 1998 och 2004 kom den förra 1995, Sekunder av Sverige. – Egentligen är det vår nye gitarrist Love Antells förtjänst att det blivit en ny. Jag hade bara viskat om att det kanske var dags att spela in. Han tände direkt, ung och entusiastisk som han är. Bara några dagar senare ringde han och sa att han bokat studio. Och den var inte billig. Per Persson hade inget val. Det var bara att dra ihop Packet och köra i gång. Skivbolaget EMI var med på noterna. Och ett gäng nya låtar fanns.

Annons

Öster om Heden. Titeln är en liten parafras på Steinbeck, Pers husgud. Men också kapellmästarens hemadress. – Det heter så där jag bor i Bollnäs, berättar han. När jag tog min paus flyttade jag dit. Och det är lika med hem. Alfta där jag växte upp ligger bara ett par mil bort. – Jag tyckte att jag inte riktigt platsade längre i Stockholm. Jag kände mig smått patetisk ute i krogvimlet bland alla raska 23-åringar. Så jag drog hem till Hälsingland. – Jag hade bott många år i Stockholm, bland annat i ett tjejkollektiv på Sveavägen. Det var tider det. Perssons Pack var omåttligt populärt under sju intensiva år, från Kärlek och dynamit 1989 och framåt. Full fart, massor med spelningar och ny platta en gång om året. – Det började en kväll på Kafé 44 i Stockholm. 38 i publiken. Tio av dem stod på gästlistan. – Vi var inget publikband i början, säger Per. Men vi hade media med oss direkt. Och snart släppte det.

albumet ute. – Jag tror nog folk känner igen oss. Kompassen pekar i samma riktning som förr. Men det är klart, ett och annat har hänt sedan förra plattan. Inte minst med mina texter. – Jag är oräddare nu, vågar ta ut svängarna mer. Till exempel Stenad i Stockholm, en kärleksduett som jag gör tillsammans med Annika Norlin. Den hade jag inte släppt igenom innan. – Och så har jag väl också lärt mig ett och annat nytt ackord. – När vi drog i gång nya skivprojektet bestämde jag mig för att det skulle bli storstilat. Vi hyrde till exempel in stråkar. Och det är dyrt, men värt varenda krona. Vi har också blås och annat.

är mycket glädje. – Men också en hel del sorg. Första låten, Bortom Månen och Mars skrev jag till en begravning. Ett av våra fans hade gått bort och jag blev tillfrågad om jag ville spela på begravningen. Natten innan skrev jag en ny låt. Det blev mycket uppskattat och kändes väldigt fint. Framöver väntar spelningar både här och där. Bland annat på Nya Tröls i Malmö. – Vi blir fem. Niclas Frisk får stå över. Han vill hänga med, men jag har förklarat för honom att tågbiljetterna inte räcker. Jag har bara bokat fem. Fast på plattan är han med.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons