Annons

”Inte ens oaktsamhet”

Markaryd \"Vid dessa förhållanden kan inte ens oaktsamhet läggas Rezai och Takvam till last.
Publicerad 2 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Harald Takvam och Reza Rezai gratulerades med blomma av Bengt Germundsson.
Harald Takvam och Reza Rezai gratulerades med blomma av Bengt Germundsson.

"Vid dessa förhållanden kan inte ens oaktsamhet läggas Rezai och Takvam till last. Åtalen och det särskilda yrkandet skall då ogillas." Slutorden i domen var otvetydiga. Åtalet borde kanske inte väckts. – Det är häpnadsväckande att polis och åklagare anser sig ha tillräckligt med resurser att lagföra två personer som gjort allt man kan förvänta sig för att göra rätt för sig, fortsätter Bengt Germundsson. Det här målet har kostat skattebetalarna stora pengar helt i onödan. Tänk om myndigheterna i stället kunde visa lika stort engagemang för att komma åt alla de oseriösa arbetsgivare som utnyttjar papperslösa flyktingar och som struntar i att betala rimliga löner, skatter eller arbetsgivaravgifter, säger kommunalrådet Bengt Germundsson, som kämpat för Reza i alla instanser. Och som vederbörligen tackades av Takvam och Reza när Germundsson lämnade över en blomma på torsdagen. I domen fanns överhuvud taget ingenting av åklagarens yrkande kvar. Hela domen pekar på att åtalet kanske aldrig borde väckts. Särskilt då domstolen påpekar: Till detta kommer att reglerna om arbetstillstånd i sig är svåröverskådliga och, såvitt visats i målet, Migrationsverkets information på hemsidan är ofullständig och felaktig." Att både arbetsgivare och arbetstagare i Harald Takvams och Reza Rezais fall hela tiden gjort rätt för sig, både skattemässigt och i sina kontakter med myndigheterna, var något som tingsrätten tillmätte stor betydelse. Rätten fann också att Migrationsverkets instruktioner om arbetstillstånd varit otillräckliga, och kanske missvisande. Samt fann att Migrationsverket inte hade berättat för Takvam och Reza att hans arbetstillstånd upphört att gälla. – Det känns helt underbart, och det känns som att det finns en rättsstat ändå. Det var underbart att höra om domen. Nu väntar vi bara på att Migrationsdomstolen också tar beslut. Det väntas den närmaste tiden, sade en mycket lycklig Reza. Germundsson har kritiserat polisens arbetet hela vägen, och har samma bedömning om åklagarens arbete i detta åtal. – Nu hoppas jag innerligt att Reza och Harald ska få lite lugn och ro. Samtidigt hoppas jag att berörda myndigheter kan lägga prestigen bakom sig och börja jaga brottslingar i stället för hederliga arbetare och företagare, avslutar Bengt Germundsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons