Annons

Brittisk dokusåpastjärna begravdes

Personligt Tusentals slöt upp vid St Johns kyrka i Essex nordost om London för att följa ceremonin på storbildsskärmar som placerats utanför kyrkan.
Personligt • Publicerad 6 april 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Trängseln var stor när Jade Goody fördes till sista vilan. AP PHOTO/MATT DUNHAM
Trängseln var stor när Jade Goody fördes till sista vilan. AP PHOTO/MATT DUNHAM

Tusentals slöt upp vid St Johns kyrka i Essex nordost om London för att följa ceremonin på storbildsskärmar som placerats utanför kyrkan. Flera personer uppgavs ha övernattat för att komma riktigt nära. Brittiska medier satsade stort, exempelvis direktsände Sky News det flera timmar långa evenemanget som inleddes med en begravningskortege genom det bostadsområde där Jade Goody växte upp, fram till kyrkan i Essex. – Hon var så vanlig, hon var en av oss, löd det vanligaste svaret när människor förklarade varför de följde begravningsceremonin. Jade Goody avled i livmoderhalscancer i slutet av mars. Hennes öde väckte enorm uppmärksamhet i Storbritannien; ett intresse som också sägs ha bidragit till vaksamhet kring livmoderhalscancer. Antalet kvinnor som testar sig har stigit med 20 procent. Hon slog igenom som en av det nya millenniets mediepersonligheter i brittiska Big Brother 2002, och gjorde tillräckligt intryck för att vara med i Celebrity Big Brother 2007. Då tog det riktig fart, när hon i sändningarna kastade rasistiska glåpord efter Bollywood-stjärnan Shilpa Shetty.¨ Antalet klagomål slog rekord och Big Brother-dockor brändes i Indien. Så kom chockdiagnosen - långt gången livmoderhalscancer. Tiden innan hon avled blev också något av en dokusåpa, då brittiska medier närgånget kunde följa hennes tillstånd. Bara några veckor innan Goody dog gifte hon sig med fästmannen Jack Tweed. De exklusiva rapporteringsrättigheterna från bröllopet uppges ha renderat henne minst en miljon pund, nästan 13 miljoner kronor. Goody förklarade då att pengarna hon drog in under sin sista tid i livet skulle ge hennes söner, fyra respektive fem år gamla, en bättre framtid.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons