Annons

Alliansen satsar på EU-valet

Nyheter Men nu ska det bli ändring på den saken vid nästa val söndagen den 7 juni.
Publicerad 6 maj 2009 • Uppdaterad 25 november 2021

Men nu ska det bli ändring på den saken vid nästa val söndagen den 7 juni. Alliansen i Östra Göinge kommun arrangerar nämligen en särskild kampanjdag om EU nu i maj. Lördagen den 16 maj, i samband med Våryran i Broby, blir det valmöten och andra aktiviteter på olika platser i kommunen. –EU-valet är faktiskt mycket viktigare än vad folk i allmänhet tror, säger kristdemokraten Sven Sjunnesson. Sex-sju av tio tagna beslut i Europaparlamentet har en kommunal bäring. –Nu vill vi samverka i stort och smått för att titta framåt mot valet. Vi kan och vi vill. Moderaten Patric Åberg oroas över att valkampanjen ännu inte är igång, trots att snart bara fyra veckor återstår till valet. –Alla vet i dag inte om, att det är val den 7 juni. Centerpartisten Ingrid Johansson tror, att många tycker, att både själva EU och kandidaterna till EU-parlamentet är för anonyma. – Där är två av orsakerna till folks låga intresse, tror hon. –Några skånska EU-kandidater kommer att medverka vid valmöten här i kommunen den 16 maj, berättar folkpartisten Tommy Aspegren. Namnen är inte riktigt klara än. Patric Åberg och Tommy Aspegren deltar i Europaforum i kulturhuset i Hässleholm den 14 maj. Den aktiviteten pågår den 11-14 maj, med flera hundra personer på plats. Lördagsförmiddagen den 16 maj blir det programpunkter utanför de större butikerna i kommunen. På eftermiddagen äger aktiviteterna rum i kulturhuset på Vita skolan i Broby. Där kommer de olika partierna i alliansen att arrangera sina egna valbord, där kommuninvånarna kan få information om vad de olika partierna står för inom EU och vilka frågor de vill prioritera i det politiska arbetet. Även ren, allmän faktainformation i form av neutrala broschyrer och liknande finns att få. Detta gäller under hela dagen. Det blir även en frågetävling med fina priser. Tävlingsblanketter delas ut under den aktuella lördagen. Dragningen sker på Vita skolan. –Vi erbjuder allt från allmänna fakta till partiinformation, debatter och pristävling, chan att träffa EU-kandidater och kanske någon överraskning, säger Sven Sjunnesson. På själva nationaldagen, lördagen den 6 juni, är det också dags för Broby marknad. Även då tänker alliansen uppmana allmänheten att gå och rösta i EU-valet dagen därpå. Det val som, liksom höstens kyrkoval, av många kallas för det glömda valet. Undras bara, om den äkta chokladen från Bryssel finns med den 16 maj, precis som den förekom vid onsdagens presskonferens...

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons