Annons

Klarar kvalgränsen för regeringen ”kömiljard”

Nyheter Enligt uppgifter för april månad i den nationella databasen Väntetider i vården ligger Region Skåne väl över \"kvalgränsen\".
Publicerad 19 maj 2009 • Uppdaterad 24 november 2021

Enligt uppgifter för april månad i den nationella databasen Väntetider i vården ligger Region Skåne väl över "kvalgränsen". I december 2008 beslöt regeringen at tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, SKL, fördela en miljard kronor mellan de landsting/regioner som under 2009 uppfyller ett antal uppsatta mål. – Vi har jobbat med den nationella Vårdgarantin sedan 2005 och var väl förberedda när regeringens utspel kom i december 2008, berättar Åsa Berling, ansvarig för Vård i rimlig tid i Region Skåne. Regeringens kömiljard fördelas 2010 till de landsting/regioner som uppfyller kraven vid mätning i november 2009. För Region Skåne betyder det ett tillskott på minst 117 miljoner kronor hägrar. – Naturligtvis är det viktigt att vi inte tappar under sommaren utan att alla verksamheter håller nere väntetiderna och rapporterar minst lika bra som hittills, poängterar Åsa Berling. Regeringens krav för kömiljarden: 900 miljoner fördelas till de regioner/landsting som klarar minst 90 procent i inrapporteringsfrekvens från sina verksamheter och där minst 80 procent av besök hos specialist och operationer/åtgärder sker inom 90 dagar kontakten med patienten. Ytterligare 100 miljoner fördelas då den senare andelen är minst 90 procent. Region Skåne klarar det första kravet och är på god väg att klara även det andra. Vårdgarantin och kömiljarden gäller planerad vård.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons