Annons

Alkohol på krogen bättre för folkhälsan

Opinion I ett debattinlägg i Norra Skåne den 12/6 påstår IOGT NTO:s Sven-Olov Carlsson att alkohollagsutredningens förslag om att lätta på matkravet riskerar att leda till en ökad alkoholkonsumtion och ökat antal våldsbrott.
Opinion • Publicerad 17 juni 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Mats Hult och Göran Andersson från Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare bemöter Sven-Olov Carlsson från IOGT-NTO i frågan om serveringstillstånd. Duon påpekar att det är bättre om människor dricker alkohol i krog- och restaurangmiljö än på andra platser i samhället där kontrollen är lägre. Foto: SCANPIX
Mats Hult och Göran Andersson från Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare bemöter Sven-Olov Carlsson från IOGT-NTO i frågan om serveringstillstånd. Duon påpekar att det är bättre om människor dricker alkohol i krog- och restaurangmiljö än på andra platser i samhället där kontrollen är lägre. Foto: SCANPIX

I ett debattinlägg i Norra Skåne den 12/6 påstår IOGT NTO:s Sven-Olov Carlsson att alkohollagsutredningens förslag om att lätta på matkravet riskerar att leda till en ökad alkoholkonsumtion och ökat antal våldsbrott. Carlsson menar att genom att tillåta serveringstillstånd till restauranger som bara erbjuder enklare maträtter – till exempel sushi och andra kalla rätter, halvfabrikat och så vidare – skulle fler ställen servera alkohol vilket i sin tur skulle leda till fler våldsbrott. Dessa påståenden vill dock vi på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR, tillbakavisa då de är utan grund. Låt oss en gång för alla komma bort ifrån det ihåliga påståendet att servering av alkohol på restauranger utgör något slags generator för våldsbrott i allmänhet. Av den svenska alkoholkonsumtionen sker idag endast tio procent på restaurang. Resterande andel, 90 procent, konsumeras i hemmen, parker och andra platser utan social kontroll och utan insyn av myndigheter. Vi på SHR menar snarare att alkoholkonsumtionen i högre grad borde ske på krogen. Vi vill definitivt inte att den totala alkoholkonsumtionen ska öka men däremot att fler ska dricka under kontrollerade former i en miljö där nyktra – dessutom utbildade – vuxna, håller koll. Krogmiljön är förhoppningsvis dessutom så trevlig att det sociala sammanhanget kan få väga tyngre än själva alkoholkonsumtionen för dem som vistas där. Kontentan är att på ingen annan plats än restauranger finns en garanterad kontroll av alkoholkonsumtionen, där ett omfattande regelverk ålägger krögaren att inte servera minderåriga, överservera gäster eller att använda olika typer av lockande marknadsföring. Det gäller de restauranger som kan få alkoholtillstånd idag och det kommer även att gälla de restauranger som inte motsvarar dagens matkrav. Branschen tar ett stort ansvar. Så ska det också vara. De utbildningar i ansvarsfull alkoholservering som genomförs av branschen i samarbete med kommuner, polis, länsstyrelser och andra instanser ger mycket goda resultat och sprids över landet. Men om vi ska ta ansvar måste vi också få förtroende. Mats Hulth @$:vd för SHR

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons