Annons

FAKTA/Giftalger

Hässleholm @$:Vissa arter av blågröna alger kan bilda gift och därför är det säkrast att undvika bad om det finns alger i vattnet.
Hässleholm • Publicerad 23 juni 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

@$:Vissa arter av blågröna alger kan bilda gift och därför är det säkrast att undvika bad om det finns alger i vattnet. Men för att bli sjuk av algerna måste man svälja vatten eller andas in det, exempelvis vid vattenskidåkning. Barn som plaskar mycket i vattnet eller hoppar mycket från bryggan kan också andas in vatten med alggift. Risken att bli sjuk är störst för barn och hundar. Hudirritationer och ögonbesvär är vanligast. Den som får i sig giftiga alger kan också må illa, få diarré, feber, andningssvårigheter och i värsta fall leverskador. Kommunen kan inte förbjuda bad, däremot varna. På Smittskyddsinstitutets hemsida finns rapporter om provtagningar i badsjöar. (Källor: Smittskyddsinstitutet, Miljökontoret i Hässsleholm)

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons