Annons

Svindlande affärer i kommunen

Opinion Dessutom köper man en attraktiv central tomt \"Ringcentralen\" som omedelbart för samma summa lämnas över till Joakim Olléns företag.
Opinion • Publicerad 1 juli 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Per-Åke Purk tycker att överlåtelsen av bland annat Ekegården var en märklig affär. Foto: PATRIC BERG
Per-Åke Purk tycker att överlåtelsen av bland annat Ekegården var en märklig affär. Foto: PATRIC BERG

Dessutom köper man en attraktiv central tomt "Ringcentralen" som omedelbart för samma summa lämnas över till Joakim Olléns företag. Syftet med affären är att Kunskapsporten AB lovar att uppföra ett trygghetsboende på nämnda tomt. Frågan man kan ställa är om detta inte är ett fall för gynnande av enskild part och varför ska kommunen för dyra pengar börja hyra de lokaler som man äger och dessutom avhända sig möjligheten att påverka planeringen av en mycket strategisk central tomt? Dessutom ställer sig det kommunala fastighetsbolaget Hässleholmsbyggen AB positivt till att bygga ett trygghetsboende utan att begära någon sorts kompensation. Kunskapsporten AB och Joakim Ollén har valsat både nu och tidigare i märkliga affärer. Joakim Ollén fick gå från posten som ordförande i Malmö kommunstyrelse och blev även bortröstad som ordförande för Malmömoderaterna. Därefter startade han ett exportföretag där Ams betalade lönerna för personalen. Trots gratis arbetskraft gick företaget omkull. Handelskammaren i Malmö anställde sedan Ollén för att bättra på handeln mellan Danmark och Sverige. Något positivt resultat uppnåddes inte men Ollén fick ett avgångsvederlag på 35 000 kronor i månaden från Malmö kommun. Via sina politiska kontakter blev Ollén generaldirektör på Lantmäteriet som han lämnade av okänd anledning. Därefter blev han vd för Akademiska Hus, där blev han sparkad av dess styrelse med omedelbar verkan för att gå vidare i sin nya roll som vd för Kunskapsporten AB som i sin tur existerar som flera bolag. I Kristinehamn har en förundersökning begärts angående nyttjanderättsavtal mellan Kristinehamns kommun och Kunskapsporten Kristinehamn. Det är företrädare för Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet som vill ha en förundersökning mot de politiker i Kristinehamn som har undertecknat avtalet mellan kommun och bolaget Kunskapsporten. I skrivelsen begär de också att åklagare ska utreda om någon form av bestickning eller muta kan ha förekommit i samband med att nyttjanderättsavtalet undertecknades. Kommer de märkliga fastighetsaffärerna med Kunskapsporten i Hässleholm att vara bra för vår kommun eller för fastighetsbolaget Kunskapsporten?

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons