Annons

Utmaningar väntar skolan

Hässleholm Antalet elever i grundskolan kommer inom ett par år att ha minskat (på grund av mindre barnkullar) ned till 4 600 elever från en nivå av 6 200 elever.
Hässleholm • Publicerad 17 augusti 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
väntar skolchefen Lars Johansson. Pengar ska sparas och eleverna blir färre. Det kan bli aktuellt att lägga ned skolor. Foto: NSK ARKIV
väntar skolchefen Lars Johansson. Pengar ska sparas och eleverna blir färre. Det kan bli aktuellt att lägga ned skolor. Foto: NSK ARKIV

Antalet elever i grundskolan kommer inom ett par år att ha minskat (på grund av mindre barnkullar) ned till 4 600 elever från en nivå av 6 200 elever. De minskade kullarna i grundskolan återverkar också på gymnasiet. Under de närmaste fem, sex åren kommer antalet elever som böjar gymnasiet att minska med cirka 30 procent. – Men vi ser en ljusning, det verkar som om barnafödandet ökar igen, konstaterar förvaltningschefen Lars Johansson. Terminsstarten innebär början på ett läsår fullt av stora utmaningar för skolans värld i Hässleholm. Under innevarande år och nästa år ska skolan dra ner sina kostnader med 44 miljoner kronor. Det kan innebära att de minsta skolorna läggs ned och att samordningen mellan skolorna i centrala Hässleholm ökar. – Man måste fråga sig om det är relevant att ha klasser med nio, tio elever medan andra skolor tvingas ha betydligt större klasser, resonerar Lars Johansson. Meningen är att barn-och utbildningsnämnden ska få förslag att ta ställning till redan i september. – Det behöver upp i nämnden snarast. Blir det aktuellt med någon skolnedläggning är det ett beslut som tas av kommunfullmäktige, inte av barn-och utbildningsnämnden. Andra åtgärder som kan bli aktuella i Hässleholm är att införa flytande upptagningsområden mellan skolorna. Som det är idag, dras exempelvis T4-skolan med stora förskoleklasser medan grannen Västerskolan knappt har några förskoleklass elever alls. – Med flytande upptagningsområden kan vi skapa jämnare fördelning mellan skolorna, konstaterar Lars Johansson. Samtidigt som ekonomin är kärv finns positiva utmaningar att hugga tag i. – Vår stora samling kring att höja kunskapsnivån som fortsätter i höst är en rolig utmaning, konstaterar Lars Johansson.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons