Vakthundar stoppar tjuvar

Hässleholm Boerboel är en mix av alla vaktande hundar och boskapshundar som de vita en gång tog med sig till Sydafrika.
Hässleholm • Publicerad 22 augusti 2009 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Stefan Sandström
Foto: Stefan Sandström

Boerboel är en mix av alla vaktande hundar och boskapshundar som de vita en gång tog med sig till Sydafrika. En fullvuxen hund klarar en hyena och två-fyra tar ett lejon. Den är mycket begåvad och misstänksam mot allt. Måste vakta – helst utomhus på ett inhägnat område och går nästan alltid till attack direkt. Under kvällar och nätter har Filip Nilsson från Bjärnum ett par stora vakthundar innanför stängslet hos Byggmax i Hässleholm. – Sedan vi nyss började med hundarna, har vi inte haft ett enda inbrott här, berättar platschefen Mats Olandersson. Efter flera inbrott tröttnade både Mats, personalen och kedjan Byggmax. Någonting måste göras. – Då tog jag kontakt med Filip. Vi bestämde att här skulle finnas hundar alla kvällar och nätter i veckan. Det har jag inte ångrat, förklarar Mats Olandersson, som tidigare jobbat som väktare – bland annat nattetid i Hässleholm. – Från firman är alla nöjda. Det här ska vi köra vidare med. Nu tar sig inga tjuvar in här längre. Filip Nilsson eller hans medhjälpare kommer varje kväll med ett par sydafrikanska mastiffer (boerboel) som släpps fria på det cirka ett hektar (10 000 kvadratmeter) stora området. Där är de tuffa vakthundarna sedan lösa fram till morgonen, när de hämtas hem; för mat, sömn, vila, återhämtning och uppladdning inför nästa kvällstjänst. Detta kostar några tusenlappar i månaden, men Mats Olandersson menar, att det är väl använda pengar. – Det stals plintar, papp, isolering, impregnering och annat här ute på området, berättar chefen. Där försvann saker för tiotusentals kronor varje gång. In i butiken kom de sällan, för larm och annat hindrade dem. Vi förlorade pengar, fick lägga tid på att laga hålen i staketen och städa upp. Så vi tröttnade. Norra Skåne var med, när Filip Nilsson, 27, från Nilssons Vakthundar i Bjärnum satte ut två hundar – en hane och en tik – på byggfirman tidigt i går kväll. Fotograf Jonas och jag höll oss hela tiden på andra sidan om det kraftiga stängslet. Hundarna rusade fram mot oss, hoppade upp på stängslet, skällde enormt, visade tänderna, hoppade ner igen, sprang fram och tillbaka för att hitta ett eventuellt hål i staketet, studsade upp ännu högre, skärpte skallet, dreglade och formligen skrek. – De biter direkt om ni kommer i kontakt med dem, berättar Filip, som jobbar heltid med sina hundar; från vakttjänst, träning och utsättning till avel och kennelarbete. Hundarna stöttar varandra här inne. Jag sätter ut dem i olika "patruller". Samma djur får inte alltid arbeta tillsammans. Det är bara Filip och hans medarbetare som kan handskas med hundarna. De ser honom som sin flockledare. Ingen utomstående kan eller får klappa dem. Chefen och personalen på Myggmax betraktas som precis vilka andra inkräktare som helst... – För att klara sådan här vakttjänst måste hundarna ha ett väldigt starkt och bra psyke. Långt ifrån alla klarar det. Kring större orter är det redan vanligt med utsättning av sådana här vakthundar. I Hässleholm är det fortfarande ganska nytt. Men det finns en stor, växande marknad – för både specialtränade utehundar och lite "mildare" innehundar. En hund kan sättas att vakta efter ett inbrott. Och så vidare. I natt jobbade en hane och en tik för fullt för den vanliga belöningen. En spann vatten...

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.