Annons

Protest från 700 Örkenedsbor mot indragning

Nyheter Nu har Jimmy Ekborg samlat in 700 namn på en protestlista som han på fredag tänker överlämna till socialnämndens förste vice ordförande Krister Weidenmark.
Publicerad 25 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Nu har Jimmy Ekborg samlat in 700 namn på en protestlista som han på fredag tänker överlämna till socialnämndens förste vice ordförande Krister Weidenmark. Som tidningen tidigare berättat vill socialnämnden stänga terapin, den öppna verksamheten, på Bergfast för att spara pengar. Häromdagen sa Kjell Clausson, ordförande i Örkeneds Röda korskrets, i Norra Skåne: – En katastrof. Beslutet är inhumant. Röda korset ordnar aktiviteter på Bergfast tillsammans med kommunen. Jimmy Ekborg håller med om att indragningen får tråkiga konsekvenser. – Både boende och besökare drabbas. Vi har i dag ett 100-tal personer som regelbundet besöker den öppna verksamheten. Indragningen innebär att man sparar 1,8 tjänster, men att man samtidigt lägger över mer ansvar och arbete på hemtjänst och anhörigvårdare, säger han. Antalet namn på protestlistorna motsvarar var fjärde boende i Örkened, berättar Jimmy Ekborg. Han uppmanar nu ledamöterna i socialnämnden att ta upp och ompröva beslutet att lägga ner all öppen verksamhet på Bergfast. Han anser att det saknas underlag för beslutet. – Jag anser också att redan på kort sikt äts den tänkta besparingen upp och blir istället en ökad kostnad. – Det finns även risk för att behovet av särskilt boende snabbt kommer att öka genom att aktivering och möjlighet till en meningsfull vardag minskar. Jimmy Ekborg säger att Osby kommun ska vara stolt över den verksamhet som kommunen erbjuder äldre och personer med psykiska ohälsa. En verksamhet som andra kommuner inte alla gånger erbjuder, påpekar han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons