Annons

Vill stoppa miljonbesparingar inom utbildningen

Nyheter Vid onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen markerade de båda blocken, S och femklövern, sina synpunkter i två ärenden; utbildningsförvaltningens budget för 2010 samt besparingsuppdrag för förskolan under innevarande år.
Publicerad 27 augusti 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Vid onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen markerade de båda blocken, S och femklövern, sina synpunkter i två ärenden; utbildningsförvaltningens budget för 2010 samt besparingsuppdrag för förskolan under innevarande år. I båda fallen reserverade sig S mot femklöverns beslut till förmån för sina egna förslag. De besparingar inom utbildningen som partiet vill avföra från det fortsatta budgetarbetet inför 2010 är man "väl medveten om" motsvarar 4,8 miljoner kronor eller en skattehöjning på 25 öre. – Beloppet måste täckas in med höjd skatt eller andra kostnadsminskningar än de föreslagna, medger Erland Nilsson (S). Han har märkt att förslagen skapar oro bland barn, ungdomar och föräldrar. – Kommunens unga invånare ska inte behöva betala den finansiella kris som uppstått med mindre skatteintäkter för samhället som resultat. Anders Pettersson (C) förklarar varför förslagen måste få vara kvar. – Vi ska inte redan nu ta ställning i budgetprocessen och låsa oss in oss i ett hörn. Vi vill bereda den här frågan ytterligare. Kommunens ekonomiska läge beskrivs av Anders Pettersson som tufft med ett befarat underskott på 15 miljoner i år och en prognos om 27 miljoner kronor mindre i skatteintäkter 2010. Han menar att om en tredjedel av underskottet, de minskade skatteintäkterna samt de fem miljoner kronor som S sagt nej till ska hämtas in så innebär det totalt en skattehöjning på 1,25 kronor. För en medelinkomsttagare i kommunen (som då tjänar 225 000 kronor) motsvarar det 2 800 kronor i ökad skatt per år. De åtgärder som S vill stoppa är: Minskat öppethållande på sex av åtta förskolor i Osby tätort. Stängning av Rönnegårdens förskola med konsekvens att inskrivningen på de andra förskolorna måste öka. Indragning av två tjänster inom den verksamhet som bedrivs av fritidsgårdarna, vilket innebär att fritidsgården Bulten i Lönsboda stängs. Borttagande av hyreskostnader för Kulturhuset i Osby. Vad det gäller besparingar i förskolan 2009 så ville S att förslaget om minskat öppethållande på Ängsgården och Hasselgården med början i september skulle strykas och likaså i fråga om de ytterligare fyra förskolor i Osby som nästa år kan bli aktuella för samma åtgärd. Erland Nilsson menar att man måste lyssna på föräldrarna, så att öppettiderna passar deras arbetstider även om de jobbar utanför tätorten. Anders Pettersson instämmer samtidigt som han påpekar att utbildningsförvaltningen nu fått i uppdrag att redovisa och analysera effekterna av ändrat öppethållande mot bakgrund av föräldrarnas arbetstider.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons