GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU:s svar om GMO kan dröja flera år

Hässleholm I mitten på oktober träffade Peter Nilsson tillsammans med ett par bönder från Thailand och Spanien samt Akiko Frid, representant för Greenpeace, EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou i Bryssel.
Hässleholm • Publicerad 27 oktober 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

I mitten på oktober träffade Peter Nilsson tillsammans med ett par bönder från Thailand och Spanien samt Akiko Frid, representant för Greenpeace, EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou i Bryssel. Bönderna delgav kommissionären sina erfarenheter från ekojordbruk och uttryckte sin oro för genmodifierade grödor, GMO och kemikalieanvändning. Med sig hade de 180 000 namnunderskrifter från européer som kräver att EU inte godkänner import av Bayers GMO-ris till den europeiska marknaden. – Visst lyssnade kommissionären på våra argument, men vilket beslut man sedan kommer att fatta vet vi inte. Bedömningen av GMO kan bli en lång process i EU:s organ. Som ett exempel kan jag ta en ansökan om GMO-potatis som EU haft på sitt bord i 13 år utan att komma fram till ett avgörande, säger Akiko Frid. Även om Peter Nilsson inte är medlem i Greenpeace så delar han organisationens uppfattning om att GMO-grödor är farliga både för naturen och människan. EU har hittills visat en restriktiv inställning. Enligt Akiko Frid finns det i dag endast en gröda, en genmodifierad majssort, som är EU-godkänd för odling. Sex länder har dock beslutat om nationella förbud. Även om Sverige inte finns bland dessa, så är den här majsen inte avsedd för odling på våra breddgrader. Orsaken till att Peter Nilsson och hans familj gick över till ekologiskt jordbruk var att han började känna sig illa till mods över kemikalierna i jordbruket. – Det var år 2000 som jag började med ekojordbruk och det har fungerat bra. Jag är nöjd med skördarna och lönsamheten som är minst lika bra som hos lantbrukare som odlar konventionellt, säger Peter Nilsson, 39, vars odlingar omfattar 125 hektar. Av dessa utgörs 25 hektar av grönsaker – potatis, morötter och lök – och resterande av foderväxter till hans mjölkkor. Han liknar de långsiktiga riskerna med GMO med de egna erfarenheterna av kemikalieanvändning och ser ingen anledning att använda varken kemikalier eller GMO. GMO, genetiskt modifierade organismer, är växter där det genetiska materialet och dess karaktär har ändrats av forskare. Detta på ett sätt som inte kan inträffa naturligt vare sig genom korsning eller genom vanlig växtförädling. Akiko Frid vill tända debatten innan det är för sent. – Sverige har en miljövänlig profil men när det gäller GMO-frågor verkar varken regeringen eller myndigheterna ta hänsyn till jordbrukarnas och konsumenternas röster. Allt fler EU-länder tar avstånd från kommersialiseringen av GMO och många kommuner i Europa har skapat GMO-fria zoner. Sedan 2008 deltar Akiko Frid i arbetet med att försöka skapa GMO-fria zoner i Sverige. – GMO är både oförutsägbara och oåterkalleliga – det är ingen bra kombination, säger hon på webbplatsen där Greenpeace presenterar sin kampanj mot GMO.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.