Annons

Oppositionens skattehöjarfeber

ledare Majoritet och opposition tog då ett gemensamt ansvar och lyckades nå en bred uppgörelse kring flera nödvändiga besparingar.
Publicerad 27 november 2009 • Uppdaterad 30 november 2021

Majoritet och opposition tog då ett gemensamt ansvar och lyckades nå en bred uppgörelse kring flera nödvändiga besparingar. En av Hässleholms styrkor är just att vi ofta kan lägga prestigen åt sidan och nå samförstånd i viktiga framtidsfrågor. Men det finns också tydliga ideologiska skiljelinjer i de olika budgetförslag som behandlas i fullmäktige på måndag. Vi i majoriteten vill trots ekonomiskt kärva tider värna om kärnverksamheterna skola, social och omsorg. Omsorgsnämnden, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden får därför i stort sett vad de önskat i vårt budgetförslag för 2010. Vi vill också göra andra betydande satsningar och investeringar som är viktiga för kommunens utveckling – utan att för den skull höja skatten. Och det är här de stora skillnaderna märks. S vill höja skatten med 60 öre i Region Skåne, samtidigt som S och V vill höja kommunalskatten med 25 öre 2010 och ytterliggare 35 öre 2011 för Hässleholms kommuninvånare. Det skulle tillsammans innebära 200-250 kronor per månad, bara i ökad kommunalskatt, för ett vanligt hushåll 2010 och ytterliggare höjning 2011. MP vill i sin tur höja med 60 öre i kommunen 2010, alltså 35 öre mer än S och V. Oppositionen brukar argumentera ungefär så här: Om vi höjer skatten litegrann får vi pengarna att räcka till mycket – sedan kan vi sänka skatten igen. Men det är oklart när den där sänkningen ska kunna ske, och om den verkligen blir av. Vi i majoriteten ser istället över verksamheter och organisation. Vi vänder på varje sten i den kommunala ekonomin och är övertygade om att offentlig verksamhet kan drivas effektivare. För att citera Gustav Möller, en socialdemokratisk socialminister: "Varje ineffektivt använd skattekrona är en stöld från de fattiga". En skattehöjning slår dessutom alltid hårdast mot dem som lever på marginalen. Vi uppmanar alla läsare att gå in på www.jobbskatteavdrag.se för att se vad regeringens satsning på att sänka skatten för dem som arbetar betyder just för dig. Du kommer att bli förvånad över hur mycket pengar det rör sig om. En familj med månadslöner på 24 000 kronor och 18 000 kronor får en skattesänkning på nästan 3 000 kronor per månad åren 2006-2010. Socialdemokraterna har tidigare i retoriken sagt att de inte tycker om jobbskatteavdraget utan antyder att man vill ha en återställare, det vill säga kraftigt höja skatten för vanliga medborgare. Är det då bra eller dåligt att höja skatten? Det är förstås upp till varje väljare att bedöma. Vi vet i alla fall vad vi tycker. Till skillnad från Socialdemokraterna tror vi inte att en skattehöjning leder till fler jobb och ökad tillväxt. Vi vill ta ett ekonomiskt ansvar för skattebetalarnas pengar, satsa på kärnverksamheterna och förvalta det förtroende vi har fått av invånarna i Hässleholms kommun.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons