Annons

Som en tjurig barnunge med klena argument

ledare Region Skåne hade tankar på att lägga avdelningen med upp till 60 platser för psykiskt sjuka brottslingar i Höör.
Publicerad 13 december 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
(M) hittade det ena mer oseriösa argumentet efter det andra för att motsätta sig en etablering av en rättspsykiatrisk avdelning i Hässleholm.
(M) hittade det ena mer oseriösa argumentet efter det andra för att motsätta sig en etablering av en rättspsykiatrisk avdelning i Hässleholm.

Region Skåne hade tankar på att lägga avdelningen med upp till 60 platser för psykiskt sjuka brottslingar i Höör. Protester från kommuninvånare och kommunalrådet Pehr-Ove Pehrson (M) fick emellertid regionledningen med moderata ordföranden i vårdproduktionsberedningen, Catharina Blixen-Finecke (M), att backa. En lokalisering vid Orupssjukhuset i Höör är inte längre aktuell. I ljuset av denna reträtt meddelade Blixen-Finecke att Region Skåne tittar på andra lösningar. Inte så konstigt, någonstans måste avdelningen finnas. Ett av alternativen skulle vara Hässleholm. Något som i sin tur fick kommunalrådet Urban Widmark (M) att gå i taket. Något rättspsyk skulle minsann inte förläggas till Hässleholm. Widmark hittade den ena efter den andra anledningen till att Hässleholm inte kunde ha avdelningen inom sina kommungränser. Likt en tjurig barnunges argument blev de bara sämre och sämre ju mer Widmark arbetade upp sig. Låt oss syna Widmarks argument. "Hässleholm är för litet" sa han i lördagens Norra Skåne. Knappast ett hållbart argument. Hässleholm har omkring 50 000 invånare och är Skånes femte största kommun sett till befolkning. Kommunen kvalar också in på listan som en av landets femtio största kommuner. Med denna argumentation torde Hässleholm vara för litet för en massa saker (kanske för ett badhus för 100 miljoner?). Omedvetet har Widmark som kommunens främsta företrädare rackat ned på Hässleholm. Inte speciellt smart. Möjligheterna att ha en rättspsykiatrisk avdelning har inget med kommunens storlek att göra. Sedan gick kommunalrådet vidare med att blanda ihop äpplen och päron. Stängningen av nattakuten, flytten av tandregleringen, Hästvedas vårdcentral och indragningar av busslinjer anförs som skäl mot att ha rättspsyk i Hässleholm. Milt uttryckt en barnslig argumentation som inte blir bättre av att Widmark låter påskina att de psykiskt sjuka brottslingarna skulle knalla runt på stan vind för våg och inte sitta på en avdelning med hög säkerhet. Förvisso gör Widmark rätt i att protestera mot försämringarna men att blanda in frågan om rättspsyk i detta är oseriöst. Löftena som gavs till Höörs kommun, som även bör gälla Hässleholm, om 150 nya arbetstillfällen på anläggningen plus servicetjänster sopade Widmark bort med att de flesta ändå kommer att pendla från Malmö. Det är ren spekulation och förmodligen inget som Widmark kommit släpande med om det gällt en företagsetablering. På en punkt har dock Widmark rätt, regionledningen borde naturligtvis tala med kommunledningen. I övrigt har Widmark inte haft mycket på fötterna. Nu ser det inte ut som om Hässleholm är aktuellt för att få avdelningen. Blixen-Fieneke säger att det är ett lågprioriterat alternativ. Så Widmark kan pusta ut. Men också i samma veva se ett otal arbetstillfällen flyga sin kos. På kuppen har han också framställt sig som en grinig unge i sandlådan. Något som knappast gagnar kommunens utveckling.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons