Annons

Inte Ohly som minister

ledare Förra helgen talade Maud Olofsson (C) i Västerbotten och Göran Hägglund (KD) på Öland.
Publicerad 9 augusti 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Lars Ohly höll sommartal i går. Foto: scanpix
Lars Ohly höll sommartal i går. Foto: scanpix

Förra helgen talade Maud Olofsson (C) i Västerbotten och Göran Hägglund (KD) på Öland. I går var det dags För Lars Ohly (V) som talade i Gnesta och Jan Björklund (FP) som talade i Marstrand. Nästa helg är det "grand finale" då Sahlin och Reinfeldt river av sina sommartal.

Om statsrådet Björklunds tal och förslag kan ni läsa mer om i andraledaren härintill. Huvudledaren ska ägnas åt den man som blir statsråd om de rödgröna vinner valet i september. Lars Ohly kan nämligen bli historisk. Som förste vänsterledare någonsin har han maktens taburetter inom räckhåll. Förr höll alltid socialdemokratin rågången mot kommunisterna. Hansson, Erlander, Palme, Carlsson och till och med Persson – alla var de socialdemokratiska statsministrar som stängde dörren för inflytande från Vänsterpartiet kommunisterna, sedermera Vänsterpartiet. Mona Sahlin kan även hon bli historisk genom att, om oturen är framme, bli den förste socialdemokrat att släppa in vänsterpartister i Rosenbad.

Annons

Ohly bereds inte platsen för att han är högervriden, tvärtom. Först efter medieuppmärksamhet och påtryckning slutande han att kalla sig för kommunist, blott för några år sedan. Han har inte tillhört förnyarna inom vänstern utan hört till de dogmatiska. Han bereds plats för att S därtill känner sig nödd och tvungen.

I sitt tal i går spydde Ohly galla över avregleringar och han talade om klyftor, orättvisor och behovet av att förbjuda vinst inom skolan. Att vinstförbud skulle förbättra skolresultaten är lika logiskt som att vinstförbud skulle få byggfirmor att bygga robustare och bättre skolor. Men så är inte hellre mycket av Lars Ohlys politik logisk. Måtte han aldrig bli statsråd.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons