Annons

Klart för avgång

Hässleholm Hässleholms Modelljärnvägsförening (HMJF) kunde andas ut när \"sista\" spiken var islagen.
Hässleholm • Publicerad 26 november 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Björn "På Spåret" Hellberg fick den stora äran att inviga Sveriges största modelljärnväg
Björn "På Spåret" Hellberg fick den stora äran att inviga Sveriges största modelljärnväg

Hässleholms Modelljärnvägsförening (HMJF) kunde andas ut när "sista" spiken var islagen. Nu kunde 1 000 meter räls, järnvägsstationer, hus och landskap i skala 1:87 äntligen tas i bruk.

"År 2056 är vi nog klara med banan", som föreningens ordförande uttryckte det, För inga av de 20-tal aktiva medlemmar som byggt upp den fantastiska anläggningen har tänkt att sluta efter invigningen. Mycket arbete återstår med nya stationer och allt ska skötas.

Annons

Dagen till ära var en rad hedersgäster inbjudna, sponsorer, leverantörer och kommunens högsta ledning. Det minglades med tilltugg och dryck, där tilltuggen var stora som en bil, i skala 1:87. Lika stora, eller små, var chokladbitarna.Ordförande Christer Caesar förklarade att det man nu såg framför sig var etapp 1. Här fanns den viktigaste stationen, Hässleholm, tillsammans med andra bansträckor med orter som Tyringe, Sösdala och Attarp. På tur står Bjärnum, Vittsjö och Ballingslöv. Det blir etapp 2.

Hittills har det lagts en miljon kronor på modelljärnvägen, och då är den största delen satsad av medlemmarna. Huvudsponsor har varit Hässleholms kommun. De andra sponsorerna återfanns med namn på det sponsortåg som saktade rullade förbi Hässleholms station efter Hellbergs officiella invigning.

Framöver ska det arrangeras så kallade dygnsspel med modelljärnvägen. Det ska visa hur trafiken till och från Hässleholm såg ut på 60-talet då omkring 240 tåg passerade staden varje dygn.För att allt ska fungera är varje lok försedd med en liten dator och skickliga datastinsar ser till att inga kollisioner inträffar.

Det finns nästan lika mycket räls under jorden som på själva banan. Det för att tågen ska kunna köras runt, runt.Kommunalrådet Urban Widmark betonade på nytt järnvägens betydelse för Hässleholm och kommunen, och förklarade att kommunen ska fortsätta befästa Hässleholm som en strategisk viktig järnvägspunkt.

Han lyckönskade föreningen till den enastående modelljärnvägen, som kommer att locka många besökare i framtiden.Idag lördag är modelljärnvägen öppen för allmänhetens beskådan.Allt om Hässleholms Modelljärnvägsförening finns att läsa på www.hmjf.se

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons