Annons

Tar strid för Qpoolen

Hässleholm Den slutsatserna drar Eje Johansson, 72, pensionerad fritidschef, efter att ha granskat de beräkningar som gjorts över vad det skulle kosta att renovera Qpoolen.
Hässleholm • Publicerad 25 januari 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Alliansen vill få Qpoolen att framstå som fallfärdigt för att få igenom planerna på ett nytt bad i privat regi. Det misstänker förre fritidschefen Eje Johansson. Foto: Stefan Sandström
Alliansen vill få Qpoolen att framstå som fallfärdigt för att få igenom planerna på ett nytt bad i privat regi. Det misstänker förre fritidschefen Eje Johansson. Foto: Stefan Sandström

Den slutsatserna drar Eje Johansson, 72, pensionerad fritidschef, efter att ha granskat de beräkningar som gjorts över vad det skulle kosta att renovera Qpoolen.

Kostnader som enligt kommunala beräkningar ökat från 23,5 miljoner kronor 2007 till att i maj 2010 helt plötsligt ha stigit till strax under 60 miljoner kronor. Bland annat för att man tagit med ombyggnad av duschar och omklädningsrum som inte fanns med i bedömningarna varken 2007 eller 2008. En åtgärd som inte tillhör själva renoveringen utan egentligen hör till en framtida utbyggnad. Både omklädningsrum och duschar är i bra skick och behöver inte renoveras, anser Eje Johansson. Fördyringen av projektet fick Eje Johansson att granska vad som ligger bakom siffrorna. Efter många timmars arbete har han funnit både tveksamheter och direkta felaktigheter när det gäller kostnaderna.

Annons

Efter att ha konsulterat leverantörer och byggfirmor har han kunnat pressa ned kostnaderna till 30 miljoner kronor, högt räknat. Alltså 30 miljoner kronor lägre än kommunens kalkyl.Eje Johansson är själv flitig Qpoolenbesökare. Han tycker att det är självklart att renovera och i framtiden bygga vidare på Qpoolen som har en bra stomme och dessutom ligger centralt. Lätt att nå både för skola och allmänhet och med stora möjligheter att bygga ut med upplevelsebad enligt redan färdiga planer. Han är mycket kritisk till planerna på ett nytt badhus på Österås.– Jag har bestämt mig för att åtminstone lägga fram alla fakta jag har, så att ingen politiker eller någon annan sedan kan säga att det där visste vi inte om. 80 procent av Sveriges bad är byggda på 1960/70-talen och det man gör är att bygga till och om, man bygger inte nytt konstaterar han.

Eje Johansson kan det här med bad. Han jobbade som fritidschef i Hässleholm från 1976 fram till 2004 och arbetade under flera år med att ta fram planer på att bygga om Qpoolen till ett upplevelsebad. Han har besökt och studerat hundratals badhus och badanläggningar under åren. Jämfört med kommunens kalkyler har han på punkt efter punkt kunnat pruta ned kostnaderna rejält. Han har också hittat rena fel.– I kalkylerna finns upptaget inköp av ny massagepool inklusive ny reningsanläggning för 2 miljoner kronor. Men massagepoolen har ingen egen reningsanläggning, utan är kopplad till den stora reningsanläggningen via en adapter. Massagepoolens anslutning reducerar behovet av vatten och värme, vilket drar ner driftkostnaderna med cirka 100.000 kronor per år. Systemet finns redan i Qpoolen och även i Tyringe. Att byta kostar cirka 700 000 kronor enligt leverantören.

Här finns också exempel på grova överdrifter av kostnader. – I kalkylen tar kommunen upp nästan 10 miljoner i byggherrekostnader, det är alldeles för högt. Enligt Chalmers och KTH (Kungliga tekniska högskolan) ska dessa vara 14-20 procent av totalkostnaden vilket gör att den kostnaden kan minskas med uppåt 6 miljoner kronor, konstaterar han.Byggherrekostnader är kostnader byggherren har för projektledning, kontroller, fastighetsbildning med mera.Vad skulle då vara syftet med att driva upp kostnaderna?Eje Johansson tror att det handlar politik, att få Qpoolen att framstå som fallfärdigt och inte värt att renovera.– Kanske ett sätt att få med sig Peter Groth och hans miljöparti på att bygga nytt på Österås, spekulerar Eje Johansson.Miljöpartiet ville som bekant (innan de togs med i alliansen) renovera Qpoolen och inte bygga nytt.

Eje Johansson är heller inte imponerad över de planer han sett för det nya badet på Österås. Det innehåller färre aktiviteter än Qpoolen och har exempelvis ingen hoppbassäng. Och att ha aktiviteter som lockar familjer och unga är viktigt inte minst när det gäller intäkterna. Eje Johansson har jobbat åt kommunen sedan 1962 och var bland annat med och ritade Tyrs hovs sportcentra i Tyringe.Han började som fritidschef 1976 och pensionerades i oktober 2004.– Jag blir både förbannad och ledsen. Varför mörka och "salta" kostnaderna på det här viset?, resonerar han.

Alliansen har budgeterat 170 miljoner kronor till ett nytt badhus på Österås. Meningen är att bygget ska beslutas av fullmäktige i vår.Vad som ska hända med nuvarande badhus är inte bestämt. Det har dock talats om att bygga om till lokaler för bland annat kampsport.Ansvarig för kommunens kostnadsberäkning var inte anträffbar för kommentar under måndagen.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons