Annons

Ny varg i norra Skåne

Skåne/Kristianstad Var exakt vargen befinner sig kan han inte berätta av sekretesskäl.
Publicerad 24 maj 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
En ny varg har siktats i nordöstra Skåne. Vargen på bilden bor dock i en djurpark. Arkivbild
En ny varg har siktats i nordöstra Skåne. Vargen på bilden bor dock i en djurpark. Arkivbild

Var exakt vargen befinner sig kan han inte berätta av sekretesskäl. Då är risken stor att någon tar lagen i egna händer och skjuter den. Men den har inte rört sig i tättbebyggt område. Tiken är försedd med radiosändare så länsstyrelsen har hela tiden koll på dess rörelser.– Vi har sett att den har varit i Bromöllatrakten. Men detta är djur som rör sig otroligt snabbt. På bara några dagar kan den vara i ett helt annat län, säger Nils Carlsson.

Det har blivit vanligare med varg i Skåne. För bara några månader sen uppehöll sig en ung hane i trakterna av Helsingborg. Enligt Nils Carlsson letar de unga djuren efter en partner. När vargen är ungefär ett år förskjuts den av mamman och börjar leta efter en egen partner att slå sig ner med.– Det säger sig själv att det finns väldigt få partners i denna delen, så vargen vandrar långa sträckor för att hitta någon, säger Nils Carlsson.

Han tycker att omgivningen inte ska vara rädda den unga varghona som nu är på jakt efter en partner. Vargar har inte bitit människor på flera hundra år. Inte heller brukar de gå på kor eller hästar. Däremot ska fårägare vara extra uppmärksamma.– Djurägare i södra Skåne är inte vana att tänka på rovdjur när man sätter upp stängsel. Det gör det till en lätt match för vargen att gå in och ta ett får, säger Nils Carlsson.Han tror att varghonan snart kommer att försvinna uppåt landet i jakt på en ny partner.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons