Annons

England nästa för konfirmanderna

Hässleholm I år var det stort intresse för konfirmandundervisning under sommarlovet.
Hässleholm • Publicerad 23 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
På söndag bär det iväg till  England för det här gänget konfirmander i Tyringe. Foto: Eva Ericsson
På söndag bär det iväg till England för det här gänget konfirmander i Tyringe. Foto: Eva Ericsson

I år var det stort intresse för konfirmandundervisning under sommarlovet. Hela 19 ungdomar nappade på att ägna några veckor av sommarlovet för konfirmationen.– För två år sedan var också i England i samband sommarkonfirmation och det var lyckat, men i fjor blev det inget eftersom det var för få. I år har vi marknadsfört det lite mer och därför har fler nappat, säger Lars Arvidsson, konfirmandpräst.Rebecka Wahlgren, som är konfirmandassistent i år, kom inte i väg på någon resa i fjor när hon konfirmerades men nu får hon chansen när hon tillsammans Lars Arvidsson följer med konfirmanderna till England. Lägret arrangeras av en svensk researrangör och på plats i Eastbourne finns det ytterligare två vuxna svenskar som hjälper till. Ungdomarna bor två eller tre hemma hos familjer på orten.

Att välja den här formen av konfirmationsundervisning ger lite mer menar konfirmanderna. Man får lära sig lite mer engelska, träffa andra konfirmander från övriga Sverige, uppleva en ny plats, gå i kyrkan i ett annat land är något av det som gjort att valet föll på sommarundervisning. – Vi har gått igenom lite om skillnaderna mellan England och Sverige, lite hur man ska uppföra sig när man bor hos en familj, kulturella skillnader och så vidare, säger Rebecka och Lars.

Annons

Det är ett späckat program som väntar konfirmanderna i England, tre timmars undervisning varje förmiddag, eftermiddagarna ägnas åt utomhusaktiviteter eller utflykter och på kvällarna har det också ordnats aktiviteter som biobesök och musikalbesök. Givetvis blir det också gudstjänstbesök i den engelska kyrkan som skiljer sig från en gudstjänst här hemma.– Ett besök i London är också inbokat, då vi givetvis ska besöka Big Ben och andra sevärdheter, säger Lars Arvidsson

Konfirmationen blir den 16 juli i Finja kyrka och får prägel av Englandsvistelsen.– Vi kommer att redovisa en del på engelska och sjunga engelska sånger, något som vi redan har börjat övat på, säger Lars Arvidsson.En annorlunda konfirmation kommer att det bli för ungdomarna och spänningen och förväntningen inför Englandsresan märktes när de var samlade för undervisning i Kyrkvillan på onsdagen.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons